Reviews

Reviews over de opleiding Docent Muziek aan ArtEZ

Wil jij Docent Muziek studeren in Enschede? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Docent Muziek aan de ArtEZ in Enschede. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Docent Muziek en de ArtEZ in het algemeen.

Studenten over Docent Muziek

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Docent Muziek studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Hbo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Docent Muziek aan ArtEZ? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: ArtEZ
  • Type opleiding: Hbo Bachelor
  • Plaats: Enschede
  • Aantal reviews: 3

Review van Sharon (19) uit Hengelo over Docent Muziek aan ArtEZ

  • 13-09-13

Ik deed de vooropleiding voor ODM, dus ik was niet fulltime aanwezig. In de tijd dat ik er was, was het leuk. Er zijn leuke opleidings- en schoolgenoten en leuke leraren (voor zover ik die kende). Het...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2013

Waar gaat je opleiding over?

Ik deed de vooropleiding voor ODM, dus ik was niet fulltime aanwezig. In de tijd dat ik er was, was het leuk. Er zijn leuke opleidings- en schoolgenoten en leuke leraren (voor zover ik die kende). Het is een persoonlijke school, de leraren lunchen ook gewoon in de kantine, net zoals ieder ander. Je kan ook gewoon gezellig in de kantine kletsen met je leraar. Dit persoonlijke heb ik als prettig ervaren. De hele opleiding, dus van vooropleiding t/m 4e klas, gaat met elkaar om. Er is geen sprake van groepsvorming. Je gaat natuurlijk wel meer met de ene om dan de andere, maar het maakt niet uit in welke klas je zit: je hoort erbij! Daarnaast heb je natuurlijk nog de lessen. Ik heb theoretisch gezien betaald voor 1 theorieles per week + een praktijkles op afspraak. Gelukkig mocht ik van de coördinator ook meedoen met koorklas, muziekproductie en muziekgeschiedenis. In totaal moet je koorklas 2 jaar volgen, dus ik zou in de 2e klas vrijstelling krijgen als ik het in de vooropleiding had gevolgd. En als ik de tentamens van muziekgeschiedenis zou halen, hoefde ik die niet in het eerste jaar te doen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik had geen verwachtingen van school, ik wist niet wat ik moest verwachten.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

Het ligt fijn gelegen, niet al te ver van het station af. Je hebt er een bibliotheek, je kan met je ArtEZ-pas ook boeken lenen bij de bieb in Enschede, die ligt net zoals het station dichtbij school. De kantine is klein maar fijn. Er wordt regelmatig (zachtjes) gitaar gespeeld, het verschilt per persoon hoe prettig dit wordt gevonden maar ik vond het eigenlijk wel fijn.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

Als opmerking bij het niveau van je opleiding: het ligt eraan of je goed bent in het vak of niet.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Creatief, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Ondernemend, Samenwerkend, Stressbestendig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet voor de klas staan, dus jezelf kunnen presenteren, en daar mag motivatie niet bij ontbreken. Je moet zelf lessen bedenken, dus creatief en ondernemend moet je zijn. Verder moet je goed samen kunnen werken, gezien de gezamenlijke opdrachten die je moet doen (wanneer je in de "echte" opleiding zit).

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positieve punten: leuke sfeer, leuke mensen, je wordt omringd door muziek. School ligt op een gelegen afstand van het station (en ook de kroegen trouwens!). Negatieve punten: Sommige dingen zijn slecht geregeld, ik stond bijvoorbeeld op een verkeerde lijst (?) waardoor ik sommige mails niet ontving. Er waren onduidelijkheden over de planning van de (soort van) ontwikkelingsdagen (ik weet de officiële naam zo even niet), er zouden er eerst in totaal 6 zijn: 2 in Zwolle, 2 in Arnhem en 2 in Enschede. Uiteindelijk werden het 2 dagen in Zwolle. Bleek achteraf dat ik me bij die dagen had moeten veranderen in een ander persoon, waardoor ik beter voor de klas kon staan (want daardoor was ik niet toegelaten voor het eerstejaar: mijn docentenkwaliteiten zouden niet goed ontwikkelbaar zijn. Terwijl de coördinator mij verscheidene keren heeft gezegd dat ik me niet druk hoefde te maken, dat het allemaal wel goed komt. 1 punt waar ik me voor altijd aan zal ergeren...).

Review van Thomas Wagendorp (19) uit Winterswijk over Docent Muziek aan ArtEZ

  • 17-01-14

De opleiding tot docent muziek is heel breed. Na het afstuderen ben je vakdocent voor het BO, bevoegd muziekdocent t/m de bovenbouw van het VO en ook bevoegd CKV-docent. Daarnaast kun je ook muziekond...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2016

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding tot docent muziek is heel breed. Na het afstuderen ben je vakdocent voor het BO, bevoegd muziekdocent t/m de bovenbouw van het VO en ook bevoegd CKV-docent. Daarnaast kun je ook muziekonderwijs geven op MBO- en/of HBO-opleidingen. Daarbij kun je door het volgen van het vak assembleleiding ( i.c.m. keuzevakken) koren gaan dirrigeren. Ook bestaat er de mogelijkheid op muziekonderwijs te geven aan verstandelijk beperkten. Natuurlijk kun je ook nog gaan lesgeven op een muziekschool. Hoe ziet de opleiding er in het kort uit: Ten eerste heb je verschillende soorten vakken 1. Practicum/intervisie-vakken (hoe geef ik les?) 2. Musiceervakken (eigen instrument, piano, zang, gitaar, band, koorklas) 3. Theoretische vakken (cultuurgesch., muziekgesch., muziektheorie) Verder is het belangrijk te weten dat je t/m je 3e jaar elk semester stage loopt. Dit is op het BO, VO, speciaalonderwijs of CKV. Daarnaast heb je in je 2e jaar een vrije stageweek en kun je in het 4e jaar voor je scriptie (met bijbehorend onderzoek) ook nog een stage lopen. WAT ONDERSCHEIDT ArtEZ Enschede van anderen? jaar 1: Organiseert aan het eind van het jaar een introkamp voor de nieuwe 1e-jaars. Dit is een weekend buiten de introweek dat je doorbrengt met je gezellige toekomstige opleidingsgenoten. (docenten komen één avond langs voor een BBQ, zodat je ze ook kan leren kennen). jaar 2: Je schrijft een mini-voorstelling voor basisschoolleerlingen met het thema v/d kinderboekenweek en voert deze uit met de 1e-jaars jaar 3: Je organiseert de cultuurreis. Jaar 1 en 2 gaan mee. Dit is altijd een gezellige boel, omdat de bezienswaardigheden gepresenteerd worden door de studenten zelf en door gebruik van kunstdisciplines. jaar 4: Je schrijft met je klasgenoten een volledige voorstelling waarin zang, dans, drama en film langskomt (de muziekproductie). De hele opleiding speelt in de voorstelling en het is aan de 4e-jaars als bijna afgestudeerd docenten de andere-jaars klaar te stomen voor de voorstelling. Daarnaast onderscheidt Enschede zich doordat alle opleidingsgenoten (dus ook de andere-jaars) elkaar allemaal kennen en elkaar spreken door activiteiten als het introkamp, de cultuurreis en de Muziekproductie.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Zelf was deze opleiding voor mij een gok. Het was echter niet de verkeerde, want ik voel me hier helemaal thuis. Het docentschap is geweldig en ook al keek ik van tevoren tegen het basisonderwijs op, ik vind het 10 keer leuker dan gedacht. Wel moet je bereidt zijn hard te werken, aangezien het 1e en 2e jaar erg zwaar zijn. Je hebt veel contacturen, maar ook meer dan genoeg zelfstudie-uren. Je bent bepaalde perioden enorm druk, maar als je het echt wil neem je dat voor lief. Ik ben nog steeds super tevreden over mijn opleiding en zit nu in het 2e jaar. Heb net het 1e semester van jaar 2 achter de rug en dus het zwaarste gedeelte erop zitten. De aangegeven contacturen en totaal aantal urenbesteding is die in de eerste 2 jaar. (Hierna volg je aanzienlijk minder lessen)

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

30 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

40 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Locatie: Het conservatorium ligt aan de Oude Markt, dus midden in het centrum van Enschede. Faciliteiten: Het is een ArtEZ conservatorium en telt samen met de locatie in Arnhem en Zwolle 900 studenten. Het gebouw is dan ook vrij klein, maar wat nodig is, is er. Organisatie: Zoals op elke school vinden er wel eens fouten plaats binnen de organisatie, maar over het algemeen is alles goed geregeld.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Uitstekend

Toelichting

Niks is gelogen. Alles is super voor elkaar. Je wordt in het 1e jaar wel in het diepe gegooid, doordat je na de herfstvakantie al gaat stagelopen. Het idee kan even eng zijn, maar je wordt hier in korte periode snel bijgebracht wat hiervoor nodig is.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Creatief, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Stressbestendig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Gemotiveerd: Anders kom je de eerste 2 jaar niet door. Je moet er voor willen gaan. Heb je problemen met plannen en discipline dan wordt het wel lastiger. Echter houdt de leiding je goed in de gaten en is er iemand beschikbaar die je kan helpen met plannen e.d. Stressbestendig: Vanwege de drukke perioden die voorbijkomen. Creatief: Uitleg lijkt me niet nodig hier. Kunnen presenteren: Je moet regelmatig presentaties houden en het staat natuurlijk i.v.m. het docentschap.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: Naast de goede docenten en het juist samengestelde assortiment van lessen, vooral de activiteiten die je met de hele groep doet en de sfeer binnen de opleiding.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

De opleiding is vrij zwaar, je gaat hoogstwaarschijnlijk niet veel verdienen, maar je doet wel wat je echt wil. Over 5 jaar komt er binnen het muziekonderwijs op het VO 10% van de banen vrij te staan. Dit kan maar met de helft aangevuld worden, er zijn dus voor het VO over 5 jaar genoeg banen te vinden!!!! UIT EIGEN ERVARING: Luister naar je hart en niet naar wat anderen zeggen dat verstandiger is. Ik heb vwo gedaan en 90% v/d mensen verklaarden me voor gek dat ik geen universitaire studie ging doen. Ik heb echter nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze.

Review van Nienke (23) uit Enschede over Docent Muziek aan ArtEZ

  • 13-03-14

In de opleiding docent muziek hou je je bezig met muziektheoretische vakken, muziekgeschiedenis, kunstvakken, veel stages op basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Veel musiceerva...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

In de opleiding docent muziek hou je je bezig met muziektheoretische vakken, muziekgeschiedenis, kunstvakken, veel stages op basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Veel musiceervakken en de hoofdvaklessen, waarbij het gaat over de lespraktijk. Veel contacturen; je zit hele dagen op school waardoor je erg hecht wordt met je klas. Veel groepsopdrachten en samenwerken; leuk!

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

25 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

40 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Het is midden in het centrum tussen de winkels en terrasjes. Erg gezellige school, veel individuele aandacht.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Goed

Toelichting

Pittige opleiding. Erg veel vakken dus het is hard werken. Het is niet te moeilijk, maar vooral veel. Wel erg leuk en daarom wel vol te houden.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Creatief, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Samenwerkend, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet hard werken en soms onder veel druk. Het is een zware, pittige opleiding waarbij je echt gedisciplineerd moet zijn. Je moet zelfstandig kunnen werken, goed kunnen communiceren en samenwerken. Daarnaast moet je creatief zijn en goed kunnen presenteren. Je moet zelfvertrouwen hebben om voor de klas te staan en les te geven. Dat is erg belangrijk!

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: midden in het centrum, hechte groep studenten onderling, mooie reizen met de hele opleiding elk jaar, goed contact met docenten, veel leuke vakken. Negatief: kleine school, iedereen kent elkaar.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap