Reviews

Reviews over de opleiding Farmakunde aan Hogeschool Utrecht

Wil jij Farmakunde studeren in Utrecht? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Farmakunde aan de Hogeschool Utrecht in Utrecht. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Farmakunde en de Hogeschool Utrecht in het algemeen.

Studenten over Farmakunde

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Farmakunde studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Hbo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Farmakunde aan Hogeschool Utrecht? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: Hogeschool Utrecht
  • Type opleiding: Hbo Bachelor
  • Plaats: Utrecht
  • Aantal reviews: 2

Review van Solange Galvez over Farmakunde aan Hogeschool Utrecht

  • 20-09-12

Allereerst zal ik vertellen wat Farmakunde niet is, het is geen opleiding voor HBO apotheker of HBO apothekersassistente. Maar wat is het dan wel? Farmakunde is in één zin te omschrijven als een opl...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2013

Waar gaat je opleiding over?

Allereerst zal ik vertellen wat Farmakunde niet is, het is geen opleiding voor HBO apotheker of HBO apothekersassistente. Maar wat is het dan wel? Farmakunde is in één zin te omschrijven als een opleiding dat zich richt op proces- en projectanalyse en op het management binnen de farmaceutische zorg- en dienstverlening waarbij de patiënt altijd centraal staat. Om het wat duidelijker te maken, wij leren tijdens de opleiding wat over het farmaceutische werkveld, over geneesmiddelen (wat ze doen en hoe ze werken in het lichaam maar we maken ze dus NIET) en we leren om gezondheidsvoorlichting te geven. Daarnaast leren we ook wat over kwaliteit, management en organisatie in het farmaceutisch werkveld.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Farmakunde komt goed overeen met het beeld wat ik had, zo wilde ik altijd wel iets met geneesmiddelen doen maar ik wilde ze niet per se maken. Ook dacht ik dat ik iets wilde met patiëntenvoorlichting maar gaandeweg kwam ik erachter dat dat toch niets voor mij was. Doordat ik met mijn opleiding veel kanten op kan heb ik gelukkig niet hoeven switchen van opleiding. Verder werd tijdens open dag veel verteld niet alleen door docenten maar ook door ouderejaarsstudenten. Dat was wel fijn aangezien je wel veel kunt lezen over wat de opleiding inhoudt maar nergens over de ervaringen die studenten hebben met de opleiding.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

25 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

35 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Matig

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

De Uithof is te bereiken met het openbaar vervoer, het ligt wel wat verder van het centrum van Utrecht maar de 'basis' winkels (supermarkt, pizzeria, boekenwinkel en café) zijn er wel. Wat betreft de faciliteiten, we hebben wel veel faciliteiten maar bijvoorbeeld de mediatheek is vaak vol dus een eigen laptop zou handig zijn. De organisatie van de hogeschool vind ik goed, persoonlijk heb ik nooit gemerkt dat de organisatie niet goed is.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

De sfeer bij de opleiding is relaxed, een groep is altijd gevarieerd dit maakt het samenwerken altijd wel prettig. Hoorcolleges worden niet veel gegeven tijdens de opleiding, doordat het een redelijk kleine opleiding is. Vaak hebben we klassikaal les, dit zorgt ervoor de docent aandacht voor je heeft. Bij Farmakunde zijn er niet heel veel docenten, dit vind ik persoonlijk wel fijn omdat de docenten de studenten dan ook echt kennen (bij naam). Ook heb je iedere module weer andere docenten voor je neus. De docenten komen ook echt van het werkveld waardoor ze je veel kunnen vertellen over echte praktijksituaties. Het niveau is gemiddeld, zelf kom ik van de havo en de overgang naar het HBO vond ik soepel verlopen. Bij Farmakunde zijn er zowel havo studenten als vwo studenten maar ook studenten met de vooropleiding apothekersassistente. Dit zorgt ervoor dat het niveau waarop iets wordt uitgelegd vanaf een basis wordt uitgelegd en elke keer wordt het moeilijker. In de ondersteunende organen van de opleiding zitten ook vaak de docenten die je ook voor de klas hebt staan, dit is erg prettig aangezien je dan even snel tussendoor wat kan vragen. De opleiding is redelijk praktijkgericht, we werken vaak met opdrachten die ook daadwerkelijk in de praktijk voorkomen. Op deze manier weet je ook wat je straks als afgestudeerde farmakundige te wachten kan staan.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Creatief, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Samenwerkend, Anders

Anders namelijk...

Plannen

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Op de opleiding wordt er veel met modules gewerkt, hierbij is het handig dat je goed kan plannen. Je krijgt een module voor 10 weken, je moet ervoor zorgen dat je opdracht in de 10 weken dat je hebt afkomen. Ook presenteer je veel tijdens de opleiding. De opleiding vraagt veel zelfstudie, hierbij is het nodig dat je gemotiveerd bent anders bestaat de kans dat je van alles gaat uitstellen en zo in tijdsnood komt tijdens een module.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief aan mijn opleiding: Het is een brede opleiding, waardoor je op verschillende plekken binnen het farmaceutische sector terecht kunt komen (van apotheek tot farmaceutische industrie, hierbinnen kun je ook weer op verschillende plekken terechtkomen van klinisch onderzoek tot marketing en sales). Ook vind ik het fijn dat we de eerste twee jaar een basis krijgen en dat we in het derde- en vierdejaar zelf onze richting mogen bepalen door middel van de minor en de stages. Negeatief: Het duurt tamelijk lang voordat de roosters bekend zijn.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Ik vind het een erg leuke opleiding, juist doordat het breed is en je verschillende kanten op kan zonder te hoeven switchen van opleiding. Mocht het je interessant lijken dan raad ik je zeker aan om een open dag te bezoeken. Tijdens de open dag wordt er veel vertelt door docenten maar je kan ook met studenten praten over hun ervaringen. Ook kan je toetsproducten en boeken inzien die we gebruiken tijdens de opleiding. Kortom tijdens de open dag krijg je een veel beter beeld van deze opleiding!

Review van Reinate van Reenen over Farmakunde aan Hogeschool Utrecht

  • 18-01-13

Farmakunde is een brede opleiding in de richting van de farmaceutische branche. Als afgestudeerde ben je een duizendpoot in deze branche. Het klinkt vaag maar het is gewoon erg breed. Ervaring leert w...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2013

Waar gaat je opleiding over?

Farmakunde is een brede opleiding in de richting van de farmaceutische branche. Als afgestudeerde ben je een duizendpoot in deze branche. Het klinkt vaag maar het is gewoon erg breed. Ervaring leert welke kanten je wel en welke kanten je minder leuk vind. Maar dat is in geen enkel probleem omdat dit zo breed is, is er altijd wel een kant die wel aanspreekt en waar je dus je baan in kunt zoeken.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding kwam overeen met mijn verwachtingen op een enkel punt na, de stages. Het is belangrijk in deze tijd van recessie dat je een goede stage op je cv hebt staan. De stages moet je zelf regelen. Het is dus de makkelijkste weg om de apotheek om de hoek te benaderen maar ik garandeer... daar kom je als farmakundige nooit terecht. Wat heb je dan aan een stage in de apotheek? Mijn visie is zoek een stage in de industrie, ziekenhuisapotheek, groothandel, CRO (Clinical Research Organization) of zorgverzekeraar. Hier leer je het echte werkveld kennen! De opleiding zelf is erg projectgerelateerd waarbij je goed leert samenwerken. Daarnaast is de theorie naar mijn mening niet te moeilijk te behappen. En het voordeel... je hebt bijna geen tentamens alleen maar projectopdrachten wat resulteert is verslagen. Deze manier van leren vond ik erg prettig. Bij een tentamen leer je in een korte periode de theorie en na een paar weken ben je dit vergeten. Bij deze projectoprdrachten moet je de theorie echt eigen gemaakt hebben voordat je dit kan toepassen. De theorie omvat zowel communicatie, ICT, farmacologie als bedrijfskunde. Je bent als je afgestudeerd bent dus echt een duizendpoot in de farmaceutische branche met een basale kennis over alle onderdelen. Het nadeel is dat de opleiding nog niet heel lang bestaat dus bij het solliciteren moet je vaak uitleggen wat het is en waarom deze opleiding goed past bij de desbetrefffende functie.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Matig

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Onvoldoende

Toelichting

De organisatie laat soms wat te wensen over. Minder dan een dag van te voren vertellen ze wat het rooster is van de volgende dag. Tevens weet men soms niet eens waar een verslag op beoordeeld gaat worden. De laatste jaren is dit in positieve zin veranderd! Maar naar mijn mening was dit 2 jaar geleden onvoldoende. Daarnaast maak je afspraken met docenten en deze komen gewoon niet opdagen. Jij als student kan dat echt niet maken maar docenten blijkbaar wel.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Matig

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

De praktijkgerichtheid is matig. Het is redelijk praktijkgericht maar niet beroepsgericht. Er zijn opdrachten in de apotheek maar bijvoorbeeld totaal geen voorbereiding op de industrie of een CRO.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Ondernemend, Samenwerkend, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Door de weinige contacturen is zelfstandigheid en discipline van groot belang. Daarnaast is de het grootste gedeelte van de opleiding gerelatieerd aan projecten. Doordat in het begin van een opdracht alles nog vaag is, is stressbestendig een fijne eigenschap om niet in de stress te schieten. Naarmate het blok vordert zal er steeds meer duidelijk worden.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

positief: je hebt veel eigen inbreng in je eigen leerproces en het is niet alleen maar theorie verwerken en toepassen. negatief: meeliftgedrag word hier getoloreerd. Een teamlid kan eigenlijk nooit uit een groepje gezet worden, ondanks dat deze niets uitvoerd. Er volgt eerst een heel mediation ronde en vervolgens is het blok afgelopen en kan de persoon in kwestie niet uit het groepje gezet worden.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Momenteel is het voor farmakundige erg lastig om aan een baan te komen. Zeker als starter!
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap