Reviews

Reviews over de opleiding HBO Verpleegkunde aan Hogeschool Inholland

Wil jij HBO Verpleegkunde studeren in Alkmaar? Onderstaand vind je reviews over de opleiding HBO Verpleegkunde aan de Hogeschool Inholland in Alkmaar. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding HBO Verpleegkunde en de Hogeschool Inholland in het algemeen.

Studenten over HBO Verpleegkunde

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding HBO Verpleegkunde studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Hbo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding HBO Verpleegkunde aan Hogeschool Inholland? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: Hogeschool Inholland
  • Type opleiding: Hbo Bachelor
  • Plaats: Alkmaar
  • Aantal reviews: 2

Review van Daniek (20) uit Heemskerk over HBO Verpleegkunde aan Hogeschool Inholland

  • 02-04-14

Tijdens de opleiding verpleegkunde wordt je opgeleid tot HBO-Verpleegkundige door middel van competentiegericht werken. De voltijd opleiding bestaat uit verschillende blokken, waarbij je werkt aan de...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Vooropleiding

HAVO - Natuur & Gezondheid

Waar gaat je opleiding over?

Tijdens de opleiding verpleegkunde wordt je opgeleid tot HBO-Verpleegkundige door middel van competentiegericht werken. De voltijd opleiding bestaat uit verschillende blokken, waarbij je werkt aan de competenties waarover een HBO-Verpleegkundige moet beschikken. Dit doe je doormiddel van groepsprojecten, hoorcollege's en stagelopen. Elk blok staat een ander onderdeel van de zorg centraal, bijvoorbeeld psychiatrie of kind- en jeugdzorg. De lessen worden hier dan op afgestemd en ook de groepsprojecten sluiten aan bij het centrale thema. Tijdens de stages staat het competentiegericht werken centraal, wat betekend dat je competenties in de praktijk gaat oefenen en toetsen. Aan welke competenties je werkt, kun je zelf in delen door leerdoelen op te stellen, waarin je benoemd aan welke competenties je tijdens de stage gaat werken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je alle competenties meerdere keren hebt laten zien tijdens je stages. Gedurende de vier jaar dat je de opleiding volgt doorloop je drie fases. In de beginnersfase (eerste jaar) ben je vooral bezig met het leren zorgverlenen in de praktijk. Je leert tijdens de blokken op school hoe je basiszorg moet verlenen en tijdens je stages ga je hier in de praktijk mee aan de slag. Na dit eerste jaar ga in over naar de juniorfase (tweede jaar t/m halverwege het derde jaar) en ga je je meer bezig houden met het grotere geheel van de zorg, dat wil zeggen je gaat je meer richten op een stukje coördinatie in de zorg en je gaat zorg leveren in complexere situaties. De laatste fase is de bachelorfase (laatste anderhalf jaar) en dan richt je je naast voorgaande onderdelen ook op een stukje kwaliteitsverbetering. Je leert hoe je zorg kunt verbeteren en schrijft een afstudeeronderzoek waarmee een probleem vanuit de praktijk op planmatige wijze wordt onderzocht en voorstellen worden gedaan ter verbetering. Daarnaast verleen je nu zorg in hoogcomplexe situaties. Ook vinden in dit laatste jaar de differentiatie minoren plaats. Dat zijn keuzeblokken, waarbij je onder andere kan besluiten stage te gaan lopen in het buitenland, meer te verdiepen in het coachen en begeleiden of je gaat voorbereiden op het solliciteren en verder ontwikkelen na je opleiding HBO-Verpleegkunde. Hiervan kies je er twee uit. Belangrijk om te weten is dat er bij deze opleiding veel van jezelf wordt verwacht. De begeleiding vanuit school is niet te vergelijken met een MBO of HAVO opleiding, omdat er verwacht wordt dat je veel zelfstandig werkt. Daarnaast bevat de opleiding weinig kant- en klare opdrachten, maar wordt er verwacht dat jij aan de hand van beoordelingseisen zelf vorm kunt geven aan de opdrachten, zowel in groepsprojecten, als in je stages. Docenten zijn er dan wel, maar ze zeggen niet alles voor en laten je echt zelf nadenken.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De verwachting over de opleiding is bij mij goed uitkomen, maar er zijn wel enkele punten die gedurende de opleiding tegen zijn gevallen. Qua wat ik verwacht had te leren heb ik alles geleerd wat ik wilde leren, maar wat mij hierin tegenviel was dat de verpleegkundige handelingen maar een klein deel van je opleiding zijn. Je wordt hier in de eerste twee jaar op school handig in gemaakt en getoetst, maar daarna moet je op eigen initiatief deze handelingen bijhouden en in de praktijk leren. Hier wordt je verder niet meer op beoordeeld door school. Dit vindt ik tegenvallen, omdat deze handelingen juist heel belangrijk zijn voor een verpleegkundige en wanneer jij ze tijdens stages gewoon weg niet oefent, wordt er niks van gezegd, maar ben je hier onvoldoende bekwaam in. Ook vind ik de begeleiding soms tegenvallen. De eerste jaren wordt je goed begeleidt en is je coach erg betrokken bij je leerproces. Je hebt verschillende gesprekken en krijgt tips over hoe om te gaan met knelpunten tijdens je leerproces. Vanaf het derde jaar zijn deze gesprekken er niet meer en kun je op eigen initiatief contact zoeken met de coach. Je merkt dan duidelijk dat de coach minder betrokken is en ik vond de adviezen dan erg tegenvallen. Je werd van het kastje naar de muur gestuurd en moet alles zelf uitzoeken, terwijl je juist je coach hulp vraagt om mee te denken over wat je moet doen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

15 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

35 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

Organisatorisch vind ik de school matig scoren. De roosters waren soms onpraktisch en op het laatste moment werden lessen afgezegd. Soms waren docenten erg laat, zonder af bericht en dat stoorde mij nog wel eens. Dit was niet altijd zo, maar vooral in de eerste twee jaar, toen er nog erg veel lessen werden gegeven. Vanaf het derde jaar werd de hoeveelheid les minder en kwam dit bovenstaande minder voor.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Matig

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Goed

Toelichting

Ik vond de docenten niet allemaal even goed. Er liepen docenten tussen, waarvan ik me afvroeg wat ik van ze leerde. Daar tegenover, waren er ook docenten die op een hele goede manier lesgaven en dit ook duidelijk met veel plezier en enthousiasme deden, waardoor je ook veel leerde. De ondersteunende organen heb ik weinig contact meegehad, maar de keren dat ik daar contact mee had, heeft het mij voldoende geholpen. De decaan is prima, maar de examencommissie vind ik lastig te bereiken en het duurt ook erg lang voordat je bericht terug krijgt.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Samenwerkend, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Zonder motivatie gaat de opleiding moeilijk zijn, omdat je een beroep in de zorg alleen kunt doen als je er echt achter staat. Wanneer je het niet leuk vind, ongemotiveerd bent, is de kans groot dat je na het eerste jaar al stopt met de opleiding. Je hebt verschillende groepsprojecten, dus je moet veel samenwerken en het is fijn als je hier in ieder geval open voor staat en in durft te leren. Zeker in de laatste jaren is beheersing van de Engelse taal wel belangrijk, omdat er verwacht wordt dat je literatuuronderzoek doet en veel literatuur in de zorg is Engelstalig. Het is voornamelijk belangrijk dat je Engels redelijk kunt lezen en begrijpen. Spreken en schrijven van Engels is niet/nauwelijks belangrijk, enkel voor het vinden van de juiste zoektermen. Je moet gedisciplineerd zijn en stressbestendig. De druk kan soms erg oplopen en bij sommige projecten en toetsen moet je de discipline hebben om er op tijd aan te beginnen, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Als je de discipline niet hebt om op tijd te beginnen, bestaat de kans dat toetsen/projecten onvoldoende zijn. Doordat er in sommige periodes veel geleerd moet worden en toetsen vaak rond een zelfde periode moeten worden ingeleverd, is het fijn als je een beetje tegen stress kunt, omdat het altijd weer een kunst is toch alles in te kunnen leveren. Presenteren is iets wat de gehele opleiding regelmatig terugkomt en waarin je je tijdens de opleiding leert ontwikkelen door het te doen. Je kunt de opleiding niet afronden, als je niet wilt presenteren, want er zijn enkele presentaties die je moet doen, omdat deze individueel zijn.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

De begeleiding vanuit school vind ik een minder goed punt, omdat je bij heel veel dingen zelf moet uitzoeken hoe je het kunt oplossen. Verder vond ik de registratie van cijfers soms erg slecht, cijfers kwamen dan onjuist in je cijferlijst te staan of het duurde lang voordat de cijfers bekend waren. Hier moest je dan zelf actie in ondernemen, op tijd, omdat je als er cijfers missen niet kunt afstuderen. Positief vond ik de hoeveelheid die je leert tijdens de opleiding en stages. Veel van de theorie is in de praktijk toepasbaar, waardoor er duidelijke samenhang is tussen theorie en praktijk. Verder vond ik de kritische blik van school op projecten erg prettig, omdat er wel voor gezorgd werd dat je producten aflevert die van HBO niveau zijn.

Review van Brian Wiesbrock (18) uit Den Helder over HBO Verpleegkunde aan Hogeschool Inholland

  • 21-04-14

In de opleiding verpleegkunde leer je heel gericht op het verpleegkundige zijn. De handelingen zijn verpleegtechnisch maar vaak ziekenhuisgericht en verschilt veel met de praktijk. De theorie is heel...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Vooropleiding

HAVO - Natuur & Gezondheid

Waar gaat je opleiding over?

In de opleiding verpleegkunde leer je heel gericht op het verpleegkundige zijn. De handelingen zijn verpleegtechnisch maar vaak ziekenhuisgericht en verschilt veel met de praktijk. De theorie is heel diep. Heel veel woorden in het Latijn en dit is lastig. Ook leer je wat de juridische kant is van een verpleegkundige, daarbij beroepsprofiel en wat wel en niet mag.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja. Ik ben ook naar een open dag geweest en dat zorgde er ook voor dat ik een beter beeld had over de opleiding. Het is een hele brede opleiding waarmee je veel kanten op kan en zeker een aanrader als je nog niet weet welke kant je in de zorg op wilt.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

15 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

Locatie is goed bereikbaar met een speciale buslijn. Faciliteiten zijn er, we hebben een bibliotheek een mooie kantine met vers belegde broodjes etc. en een internetlounge. De organisatie van de school is matig, soms lopen dingen niet zoals je verwacht.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

De sfeer is helemaal top. Het is een kleine school in vergelijking met andere hogescholen. Een gezellige sfeer maar dat komt grotendeels door de leerlingen. De ondersteunende organen heb ik nooit gebruik van hoeven maken, dus dat weet ik niet goed. Het niveau is hoog, er zijn al veel mensen van de opleiding afgegaan en er is een numerus fixus dit jaar voor deze opleiding. De praktijkgerichtheid is matig, dit omdat de praktijklessen die je krijgt op school totaal anders zijn dan in de praktijk. Dit hangt ook af op welke stage instelling je loopt. In een verpleegtehuis leer je andere vaardigheden dan in een ziekenhuis. In deze opleiding hebben wij vooral ziekenhuisgerichte praktijklessen gehad.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Creatief, Commercieel, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Ondernemend, Samenwerkend, Stressbestendig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het is heel belangrijk dat je goed samen kunt werken. Je doet namelijk veel opdrachten samen en je moet met allerlei verschillende mensen kunnen samenwerken. Ook later als je in de praktijk gaat werken zul je ook wel een vervelende collega tegenkomen. Stressbestendig is niet per sé nodig. Voor een bloktoets (toets over de hele periode) moet er heel veel geleerd worden in een korte tijd tenzij je al eerder samenvattingen hebt gemaakt. Het is verstandig om na elke les samenvattingen te maken ter voorbereiding van de bloktoets. Soms moet er ook worden gepresenteerd. Je doet dit ook vaak samen met een groep. Je bent er ook om te leren dus wees niet bang als je niet goed kunt presenteren. Het blijft lastig om voor een grote groep een presentatie te houden.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Je kan met deze opleiding heel veel kanten op. Maatschappelijke gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg en ook algemene gezondheidszorg. Dit zijn de richtingen waar je in het derde jaar op kan. De praktijklessen zijn ook heel leuk, iedereen kan hier beetje zijn stoom afblazen na bijvoorbeeld een college van 3 uur. Negatief vind ik dat soms de colleges achter elkaar worden gegeven. Je zit dan met alle studenten van de HBO-v in Alkmaar in één lokaal voor ruim drie uur. Er worden wel kleine pauzes gegeven maar dat is lang niet genoeg.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Voorlichting op de middelbare school is heel anders. Het is beter als je naar de voorlichting van de opleiding zelf gaat. Vaak zijn er dan eerstejaars leerlingen die kunnen vertellen wat zij er van vinden en hoe zij het hebben gedaan. Mijn studiekeuze stond al heel lang vast en dat maakte het een stuk gemakkelijker voor mij om deze studie te kiezen en ook vol te houden.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap