Reviews

Reviews over de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan Hogeschool Inholland

Wil jij Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeren in Haarlem? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en de Hogeschool Inholland in het algemeen.

Studenten over Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Hbo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan Hogeschool Inholland? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: Hogeschool Inholland
  • Type opleiding: Hbo Bachelor
  • Plaats: Haarlem
  • Aantal reviews: 1

Review van Lisa (18) uit Velsen over Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan Hogeschool Inholland

  • 30-09-13

Erg brede opleiding. Te breed naar mijn idee. Zitten onwijs veel kanten aan. Maatschappelijk werk in de verslavingszorg, met gedetineerden, met ouderen, met jongeren, met jonge kinderen, in de schulds...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Waar gaat je opleiding over?

Erg brede opleiding. Te breed naar mijn idee. Zitten onwijs veel kanten aan. Maatschappelijk werk in de verslavingszorg, met gedetineerden, met ouderen, met jongeren, met jonge kinderen, in de schuldsanering en noem maar op. Het begeleiden van mensen om hun leven weer op orde te krijgen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Nee, totaal niet. Ik zag dit als een brede opleiding met veel mogelijkheden, zoals dit op de open dagen enthousiast werd verteld. Uiteindelijk werd pas halverwege het jaar, uiteraard pas na februari zodat ik m'n geld al kwijt was, in speciale lessen duidelijk uitgelegd wat ons beroep later zou kunnen worden. Uiteindelijk kwam het erop neer dat je eigen vooral alleen maar gesprekken aan het voeren bent met mensen en dat bleek niet mijn ding te zijn. Ik wilde wel meer. En dan hebben we het nog niet eens over de slechte organisatie van de opleiding...

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

20 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

15 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Onvoldoende

Toelichting

De organisatie is gewoon verschrikkelijk. Alle leraren spreken elkaar tegen. Van de ene docent mag je bepaalde dingen absoluut niet zeggen tegen je cliƫnten en van de andere docent moet dat juist wel omdat het volgens diegene juist weer beter zou zijn. Hetzelfde met stof voor de tentamens. Leraren spreken elkaar tegen, daarnaast spreken zij ook het periodeboek tegen. Er is geen vaste lijn in te trekken. Wat klopt nu wel en wat niet? Naar mijn mening bereid je daarmee niet iemand goed voor op het beroep. Studenten passen hun antwoorden aan aan de docent in kwestie.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Matig

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

De docenten zijn gespecialiseerd in hun vak, dat merk je zeker, maar toch zijn er continu tegenstrijdigheden. De persoonlijke begeleiding is echter top. Er wordt oprecht aandacht aan je besteedt.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Samenwerkend, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Ten eerste is het belangrijk dat je de situatie van een client goed kunt analyseren. Kijken welke factoren meespelen en prioriteiten kunnen stellen. Daarnaast moet je wel gemotiveerd zijn om dit te doen. Cliƫnten merken wanneer je dit niet bent, zullen je minder vertellen en je kan men minder goed helpen. Daarnaast is het belangrijk jezelf goed te kunnen presenteren aan je client. De client moet een sterk persoon zien staan waarvan hij of zij het idee krijgt dat jij hem of haar kunt helpen. Vervolgens is het belangrijk om zowel zelfstandig als in groepsverband te kunnen werken, afhankelijk van de doelgroep en het werk wat je gaat doen. Als schoolmaatschappelijk werker ben je al veel zelfstandiger aan het werk als wanneer je werkt op een kamertrainingscentrum met meerdere begeleiders waarmee je in een team werkt om de afdeling op orde te houden. Ten slotte is een sterke discipline ook handig te gebruiken. Je krijgt te maken met soms lastige mensen en het is vrij zwaar werk mentaal.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief is vooral de persoonlijke begeleiding. Die is erg goed. Daarnaast zijn er onwijs veel gespecialiseerde docenten met veel ervaring. Dit is fijn. Wat minder positief ben ik over de mate van organisatie. Veel dingen lopen naar mijn mening niet in een logische volgorde en er wordt vaak niet 1 lijn met elkaar getrokken waardoor veel docenten elkaar tegen spreken. Daarnaast vind ik in het begin van het jaar dat het niet echt duidelijk is wat je beroep precies gaat worden. Slechts doelgroepen en voorbeelden zijn bekend. Het had fijn geweest de eerste weken hier een soort lessen in te krijgen. Een soort profielschets/beroepsschets.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Op mijn middelbare school ben ik weinig begeleid in mijn studiekeuze. In de derde klas kozen wij een profiel waarvoor wij nog een studiekeuzetest moesten doen, maar de jaren daarna is dat niet meer gebeurd.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap