Reviews

Reviews over de opleiding Oefentherapie Cesar aan Hogeschool Utrecht

Wil jij Oefentherapie Cesar studeren in Utrecht? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Oefentherapie Cesar aan de Hogeschool Utrecht in Utrecht. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Oefentherapie Cesar en de Hogeschool Utrecht in het algemeen.

Studenten over Oefentherapie Cesar

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Oefentherapie Cesar studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Hbo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Oefentherapie Cesar aan Hogeschool Utrecht? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: Hogeschool Utrecht
  • Type opleiding: Hbo Bachelor
  • Plaats: Utrecht
  • Aantal reviews: 2

Review van Bram Vermeulen (20) uit Utrecht over Oefentherapie Cesar aan Hogeschool Utrecht

  • 01-04-14

Allereerst is het belangrijk te weten wat een oefentherapeut Cesar nou eigenlijk doet. Als oefentherapeut geef je therapie welke vooral is gericht op het houdings- en bewegingsapparaat. Ik hoor je al...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Vooropleiding

HAVO - Cultuur & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Allereerst is het belangrijk te weten wat een oefentherapeut Cesar nou eigenlijk doet. Als oefentherapeut geef je therapie welke vooral is gericht op het houdings- en bewegingsapparaat. Ik hoor je al denken: is dat niet net als fysiotherapie? Er zijn zeker overeenkomsten, maar oefentherapie is een op zichzelf staande opleiding en gelijkwaardig aan fysiotherapie. Alleen de werkwijze verschilt. Op deze opleiding volg je vakken als fysiologie, anatomie en biomechanica en zul je ook veel praktijklessen volgen welke gericht zijn op het uitvoeren van een anamnese (intakegesprek) en lichamelijk onderzoek. Maar natuurlijk ook het behandelen van een cliënt en cliëntgroepen (wat later in de studie aan bod zal komen). Ook zul je tijdens de opleiding al ruimschoots praktijkervaring op gaan doen tijdens verschillende stages. Een snuffel- en oriënterende stage in het eerste jaar, een juniorstage in het tweede jaar en de 1e en 2e seniorstage is respectievelijk het derde en vierde jaar.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Voor mij kwam dit wel degelijk overeen. Met name omdat ik me goed had ingelezen. Wanneer je hetzelfde verwacht als fysiotherapie zal dit niet helemaal aan je verwachtingen voldoen. Een oefentherapeut heeft, om maar een voorbeeld te noemen, massage niet zijn/haar beroepsprofiel zitten (tenzij je hier apart nog een cursus voor volgt). Dit geldt voor meer technieken waar de fysiotherapie wel gebruik van maakt, maar oefentherapie niet. Een oefentherapie wordt specialist op het gebied van houding en beweging. Dit zal dan ook altijd terug te vinden zijn in zijn/haar handelingen. Al vanaf het intakegesprek en het onderzoek tot aan de behandeling zelf. Tijdens behandelingen zal naast houding en beweging veel worden geoefend. Dit wordt gedaan aan de hand van wat de cliënt nodig heeft. De ene keer zullen spieren versterkt moeten worden, waar een andere keer juist meer naar ontspanning gewerkt moet worden.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

20 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

30 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

De opleiding is gelocaliseerd op de Uithof in Utrecht wat goed te bereiken is vanaf Centraal Station (gaan verschillende bussen naartoe). De organisatie van de opleiding kan in mijn ogen hier en daar absoluut beter. Deels kan dit te wijten zijn aan een (onverwachte) groei in aantal studenten. Daarnaast moet de kanttekening worden geplaatst dat dergelijke geluiden van haast elke opleiding komt. Het organiseren van zoiets groots en daarin iedereen altijd tevreden te houden is en blijft lastig.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Zeer hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Goed

Toelichting

Het niveau van de opleiding heb ik zelf als zeer hoog ervaren. Ik ben van de HAVO gekomen met een Cultuur en Maatschappij pakket waar geen enkel beta vak in zat (op Wiskunde A na). Toch heb ik op deze opleiding te maken gehad met vakken als fysiologie, anatomie en biomechanica. Mocht je dus een vergelijkbaar pakket hebben gehad op je middelbare school: laat je daardoor niet afschrikken. Als dit is wat je wilt, en je wilt er hard voor werken, dan is het absoluut te doen. De praktijkgerichtheid van de opleiding is over het algemeen hoog. Echter is de kanttekening te plaatsen dat het, in mijn ogen, in de jaren 3 en 4 meer gebruikt had mogen worden. Nog meer ingaan op bepaalde ziektebeelden, in zowel het onderzoeken/diagnosticeren als het behandelen ervan. Nu wordt deze ervaring met name op de stages opgedaan, wat goed is, maar het had een combinatie mogen zijn.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Samenwerkend

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Gemotiveerd heb ik aangevinkt omdat je dat eigenlijk altijd moet zijn als je voor een opleiding kiest. Of dit nou oefentherapie is, of een totaal andere opleiding. Samenwerken komt vrij vaak aan bod. En zijn elk jaar een aantal opdrachten die in groepsverband moeten worden gedaan. Soms wel tot een aantal van 8 personen per groep. Deze kunnen over het algemeen wel zelf worden samengesteld. Het beheersen van de Engelse taal heb ik erbij gezet omdat je in de jaren 3 en met name 4 veel in aanraking zult komen met medische literatuur, welke eigenlijk standaard in het Engels is (wees niet bang, de lesboeken zijn wel Nederlands). Ook presenteren is iets dat vaak van je zal worden gevraagd, maar hier zal toch echt met name naar het inhoudelijke aspect worden gekeken. Ben je hierin iets minder, dan hoeft dit je niet zozeer te belemmeren op de opleiding. Echter, als je het wel heel spannend vind voor een groep te staan zul je je misschien moeten afvragen of dat heel anders is als je tegenover een cliënt of cliëntengroep staat..

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

De opleiding vraagt veel van je op zowel theoretisch als praktisch vlak. Dit zie ik als een positief punt. Het feit dat in mijn ogen er in de latere jaren meer praktijklessen bij hadden gemogen wil ik niet direct als een negatief punt noemen. Ook is de opleiding echt gericht op Evidence Based Practice. Dit houdt kortgezegd in dat alles wat je doet als therapeut, onderbouwd moet kunnen worden vanuit de literatuur (en richtlijnen). Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat de kwaliteit van handelen van de studenten, maar ook de therapeuten in het vak, altijd mee zal groeien met de nieuwste ontwikkelingen in gezondheidszorg. Simpelweg omdat je zo bent opgeleid. Minpunten zou ik snel zoeken in de organisatie. Deze kan in mijn ogen absoluut beter. Communicatie is af en toe lastig. Informatie wordt wat rommelig gebracht. Als niet alles in een college is verteld, staat er weer een stukje ergens in een mail en de rest in de studentenhandleiding (welke over het algemeen zo groot zijn dat het lezen hiervan ook ondoenlijk wordt). Dit kan er wel eens voor zorgen dat later ergens tegenaan zult lopen. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit vaak van twee kanten komt. Als student kan dit ook voorkomen worden door goed op te letten en onduidelijkheden direct, en dan bedoel ik ook echt direct, aan te kaarten. Zo ben je altijd op de hoogte van wat je het komende blok te wachten staat. Denk hierbij aan deadlines, wat voor een toetsmomenten er komen (verslagen/tentamens/gesprekken) en wanneer deze zijn en waar je eventueel informatie terug kunt lezen (vaak de handleidingen).

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Op mijn middelbare school wilden ze graag dat wij ons goed verdiepten in onze studiekeuze en daar sta ik volledig achter. Achteraf gezien, hoewel ik het op dat moment niet zo voelde, denk ik zelfs dat ze er nog wat meer achteraan hadden mogen zitten. Hoevaak hoor je wel niet dat mensen stoppen tijdens de eerste maanden omdat ze toch de verkeerde keuze hebben gemaakt? Uiteraard kan het, ondanks een goede voorlichting, begeleiding en verdieping alsnog gebeuren, maar zorg dat die kans zo klein mogelijk is. Hierover zou ik graag nog 1 tip willen geven. Er zijn studenten die na een aantal weken al besluiten te stoppen. Dit raad ik toch af. Soms weet je echt zeker dat het niks is, maar het maakt in financiëel opzicht niks uit of je in oktober al stopt of in januari (zolang je dit maar voor februari doet krijg je een deel van je collegeld terug). Ikzelf heb in het eerste jaar veel moeilijkheden gehad en twijfelde daarom ook heftig, maar heb het uitgezeten. Om er later achter te komen dat het langzaamaan beter ging en dat dit wel degelijk de goede plek was voor mij. Dus: stop niet te snel. Misschien krijg je er spijt van.

Review van Jamilla (19) uit Ter Aar over Oefentherapie Cesar aan Hogeschool Utrecht

  • 07-04-15

Het helpen van mensen met lichamelijke klachten die zij hebben in het algemeen dagelijks leven. In de opleiding leren we wat 'verkeerde houdingen' zijn en wat voor oefeningen hiervoor kunnen geven. Da...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Vooropleiding

HAVO - Economie & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Het helpen van mensen met lichamelijke klachten die zij hebben in het algemeen dagelijks leven. In de opleiding leren we wat 'verkeerde houdingen' zijn en wat voor oefeningen hiervoor kunnen geven. Daarnaast kijken we naar het geheel van de mens en niet alleen naar de klacht wie de patiënt heeft. D.m.v. het leren van testen, informatie over ziektebeelden, oefeningen maar vooral veel praktijklessen met acteurs het vak te leren.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Niet helemaal, ik had niet verwacht dat er zoveel praktijklessen waren met acteurs. Dit maakt de opleiding nog leuker! Het is daarnaast wel jammer dat je geen klein stukje massagetechnieken meekrijgt dat had ik wel verwacht.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

20 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Matig

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

Doordat de school wat verder is verwijderd van het centrum moet je vaak met een overvolle bus reizen op de spitstijden.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Uitstekend

Toelichting

Al hou je niet zo van colleges is dit een topopleiding. De meeste tijd van de week ben je te vinden in de praktijkcolleges. Je mag meteen veel zelf doen en uitvinden.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Creatief, Gemotiveerd, Samenwerkend, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Wanneer je bent afgestudeerd moet je alleen werken dus is het handig om zelfstandig te zijn. Je moet goed kunnen samenwerken met je klasgenoten en, maar voornamelijk met patiënten later. Voor sommige studenten is de druk hoger dan andere dus moet je stressbestendig zijn. Het is handig om creatief te zijn om zo het steeds leuk voor jezelf te maken om oefeningen te bedenken voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: veel praktijk, leuke docenten, samenwerking. Negatief: organisatie van toetsen.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap