Reviews

Reviews over de opleiding Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

Wil jij Rechtsgeleerdheid studeren in Leiden? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden in Leiden. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Rechtsgeleerdheid en de Universiteit Leiden in het algemeen.

Studenten over Rechtsgeleerdheid

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Rechtsgeleerdheid studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Wo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden? Review dan deze opleiding!

 • Onderwijsinstelling: Universiteit Leiden
 • Type opleiding: Wo Bachelor
 • Plaats: Leiden
 • Aantal reviews: 19

Review van Leonie Wouters over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 15-05-12

alle vak gebieden van het recht

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

De studierichting waar ik een review over wil geven is:

rechtsgeleerdheid

Waar gaat deze studierichting over?

alle vak gebieden van het recht

Komt deze studierichting overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Grotendeels wel, na de middelbare school verwacht je dat je iets hebt gekozen wat je echt heel erg leuk vind. TIjdens je studie kom je er achter dat er ook vakken zijn die je minder liggen en dat ook tijdens je studie school niet altijd even leuk is. Maar over het algemeen sluit de studie geheel aan bij wat ik er van had verwacht

Wat vind je van de kwaliteit van de colleges?

Matig

Wat vind je van de docenten?

Matig

Hoe sluit deze studierichting aan op je opleiding?

Matig

Wat is het niveau van deze studierichting?

Hoog

Toelichting

Niet alle docenten en colleges van de studie zijn evengoed maar over het algemeen wordt er goed les gegeven. Het niveau van de studie ligt wel erg hoog, het is keihard werken.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze studierichting succesvol af te ronden?

Analytisch, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Bij deze studie wordt veel van je verwacht, je moet ontzettend veel lezen en heel veel dingen zelf doen. Hiervoor heb je veel discipline nodig.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van deze studierichting?

Het positieve van deze studie is dat je heel erg veel leert en het heel erg interessant is. Maar daarbij moet je dus ook ontzettend veel lezen en je wordt als het ware "aan je lot" over gelaten.

Review van Roza Wiegerink over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 19-10-12

De opleiding gaat over verschillende gebieden van het Nederlands recht (strafrecht, staats- en bestuursrecht, belastingrecht, etc.), en over een aantal grensoverschrijdende rechtsgebieden, zoals Inter...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2013

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding gaat over verschillende gebieden van het Nederlands recht (strafrecht, staats- en bestuursrecht, belastingrecht, etc.), en over een aantal grensoverschrijdende rechtsgebieden, zoals Internationaal Recht (denk hierbij aan de VN) of Europees Recht (zoals de EU).

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

In principe komt de studie overeen met wat ik van te voren had verwacht, hoewel het natuurlijk altijd anders is dan je denkt. Vooral met een studie als Rechten is het lastig van te voren in te schatten wat je precies gaat leren, omdat je het bijvoorbeeld nog niet op je middelbare school hebt gehad. Ik verwachtte een studie over onderwerpen die in de maatschappij dagelijks een rol spelen. Dit is waar gebleken. Daarnaast verwachtte ik uiteraard veel met 'de wet' te moeten werken, maar hoe diep je erop in gaat merk/snap je pas echt als je het ook daadwerkelijk gaat studeren.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

De locatie van de faculteit Rechtsgeleerdheid in Leiden vind ik in principe goed; het is dicht bij het centrum en vanaf het Centraal Station makkelijk te bereiken per voet, fiets of bus. Lopend doe je er al gauw 15 à 20 minuten over, fietsend (doe ik zelf nooit) zal waarschijnlijk een minuut of 8 zijn en er gaan zeer regelmatig bussen naar de dichtstbijzijnde halte. De faciliteiten zijn goed, er zijn voldoende computers aanwezig en er is een juridische bibliotheek tot je beschikking. Ik vind wel dat ze iets mogen doen aan het telefoonbereik; als je 'diep' in het gebouw zit en je komt naar buiten, krijg je soms allemaal meldingen van gemiste berichtjes en oproepen. 3G werkt vaak slecht en zelfs de eigen WiFi-verbinding laat soms te wensen over. Hoorcolleges vallen maar heel zelden uit. Van te voren wordt het aangekondigd als een werkgroepdocent niet aanwezig is en er wordt meestal geprobeerd om meerdere werkgroepen (= klassen) bij elkaar in een groter lokaal te zetten. De organisatie van tentamens e.d. gebeurt prima. Ik vind wel dat men op de verschillende afdelingen, ook sommige docenten, wel iets aardiger mogen reageren op vragen van studenten. Ik hoor veel klachten over reacties per mail die nogal kortaf zijn e.d.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

Sommige docenten kunnen wat lang van stof zijn, maar er zitten er ook veel tussen die echt goed lesgeven en die interessant zijn om naar te luisteren. Het niveau van de opleiding is goed te doen, sommige vakken zijn best lastig maar je hebt veel middelen tot je beschikking om het echt goed te snappen (hoorcolleges, werkgroepen, boeken en je kan het altijd persoonlijk aan docenten vragen).

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Bij een studie Rechten is het van belang dat je regelmatig zelf de boeken erbij pakt, er wordt verwacht dat je op eigen houtje de (vele) studiestof bijhoudt.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: Je leert over allerlei rechtsgebieden in Nederland, en je krijgt voldoende herhaling zodat het goed blijft hangen. Negatief: Ik weet niet of dit echt negatief is, maar je moet wel echt aan zelfstudie doen om dit bij te houden.

Review van K Vlasman (23) uit Leiden over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 17-05-13

Voor 5 weken lang ga je elke week in op een onderdeel van het Jeugdrecht. Strafrechtelijk, privaatrechtelijk, publiekrechtelijk. Er komen verschillende deelonderwerpen voorbij wat de stof leuker maakt...

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Het keuzevak waar ik een review over wil geven is:

Jeugdrecht

Waar gaat dit keuzevak over?

Voor 5 weken lang ga je elke week in op een onderdeel van het Jeugdrecht. Strafrechtelijk, privaatrechtelijk, publiekrechtelijk. Er komen verschillende deelonderwerpen voorbij wat de stof leuker maakt. Zoals: adoptie, rechten van een zaaddonor, juridisch moeder- en vaderschap, internationale kinderrechten, actuele standen in de rechtspraak: bijv. facebookmoord, uit huisplaatsing, strafrechtelijke veroordeling van minderjarige. Er spreekt elke week een andere gespecialiseerde docent, met ervaring of een beroep in de desbetreffende sector. In de werkgroepen gaat men dieper op de stof in en worden er casu behandeld die representatief zijn voor de tentamenvragen.

Komt dit keuzevak overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik wilde graag weten wat er op het gebied van jeugdrecht allemaal te behandelen is. Het vak geeft een goede impressie van de verschillende wegen die je kunt bewandelen. Het kan je ook een goede impressie geven van hoe de master jeugdrecht in leiden er uitziet. In mijn verwachting lag dat het jeugdrecht alleen maar zou zijn gericht op negatieve verhalen en casu. Maar het tegendeel is waar. Het jeugdrecht is zoveel leuker, groter en interessanter dan in mijn verwachting.

Wat vind je van de colleges?

Goed

Wat vind je van de docenten?

Goed

Hoe sluit dit keuzevak aan op je opleiding?

Goed

Wat is het niveau van dit keuzevak?

Hoog

Toelichting

In week 3 kregen we een schriftelijke opdracht waarin we een essay moesten schrijven over de rechten van een zaaddonor. Hartstikke leuk en informatief. Bij een voldoende of goed kreeg je een halve bonuspunt op het tentamen.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om dit keuzevak succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Daarmee haal je het meeste uit het vak.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van dit keuzevak?

Positief: verschillende docenten, goede werkgroepbegeleiding, interessante en diverse stof. Negatief: de wat hogere kosten voor het studiemateriaal.

Review van Emma (25) uit Leiden over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 21-05-13

Het is opleiding dat in het teken staat van de actualiteiten. Er wordt een diversiteit van zowel publiek- als privaatrechtelijke vakken gegeven.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

Het is opleiding dat in het teken staat van de actualiteiten. Er wordt een diversiteit van zowel publiek- als privaatrechtelijke vakken gegeven.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja ik was al bekend met de opleiding en het is prima te doen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

De faculteit van Rechtsgeleerd bevind zich centraal in de stad en is goed te bereiken per fiets, lopend of ov. Er zijn diverse faciliteiten beschikbaar zoals een uitgebreide juridische bibliotheek en een juridisch café.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Laag

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Het niveau is prima te doen, de docenten zijn goed beschikbaar voor vragen en eventuele feedback.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gemotiveerd, Ondernemend, Zelfstandig, Anders

Anders namelijk...

Goede beheersing Nederlandse taal

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Aangezien de Internationale en Europese wetgeving steeds meer 'gewoon' wordt in Nederland, is het belangrijk om de Engelse taal te beheersen. Daarnaast is van belang om te beschikken over een goede beheersing van de Nederlandse taal aangezien er bij bepaalde vakken opdrachten dienen te worden ingeleverd. Daarnaast moet een aankomende student gemotiveerd en ondernemend zijn.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positieve aspecten: goed contact docenten, goed onderwijs. Negatieve aspecten: eerstejaarscolleges zijn iets te groot.

Review van Dylan (19) uit Rotterdam over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 22-05-13

Het leren omgaan met de wetboeken, jurisprudentie en literatuur. Alle soorten casussen in alle rechtsgebieden oplossen.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2015

Waar gaat je opleiding over?

Het leren omgaan met de wetboeken, jurisprudentie en literatuur. Alle soorten casussen in alle rechtsgebieden oplossen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Komt overeen, je leert alles goed en op een duidelijke manier kennen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Onvoldoende

Toelichting

Het eerste semester was alles prima geregeld, het tweede semester daarentegen absoluut niet. Er zijn veel onduidelijkheden over werkgroepen, college's en tentamens. Wanneer dit bij de Universiteit wordt aangekaart, wordt de onduidelijkheid niet weggenomen.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Matig

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Goed

Toelichting

Het lijkt soms dat sommige werkgroepdocenten zelf niet eens weten waar ze het over hebben.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Kunnen presenteren, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Rechten is een studie die je zelf doet, je werkt nauwelijks tot niet samen. Nauwkeurig, omdat de wet precies gevolgd moet worden. Kunnen presenteren, omdat je moet pleiten.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: je leert de wet snel en goed beheersen, colleges worden gegeven door mensen die echt verstand hebben van het vak. Negatief: slechte organisatie, werkgroepen verschillen van college

Review van Anna (20) uit Leiden over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 05-10-13

Brede opleiding waarin Nederlands recht centraal staat met behandeling van verschillende rechtsgebieden zoals staats-en bestuursrecht, strafrecht, civiel recht, Europees en Internationaal recht, recht...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

Brede opleiding waarin Nederlands recht centraal staat met behandeling van verschillende rechtsgebieden zoals staats-en bestuursrecht, strafrecht, civiel recht, Europees en Internationaal recht, rechtsfilosofie en economie.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Inhoudelijk komt de opleiding overeen met mijn verwachtingen, maar ik heb af en toe wel moeite met de grootschaligheid van het onderwijs en met het feit dat ik erg weinig contacturen heb.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

15 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

De locatie van mijn eigenlijke faculteit is uitstekend, maar ik moet helaas vaak naar een verdere, buiten de stad gelegen faculteit voor grotere collegezalen. Faciliteiten: goede bibliotheek, kantine en computers. Alleen de printers zijn vaak defect waardoor er lange rijen staan bij de werkende printers en printkaartjes gaan snel kapot waardoor je je printtegoed kwijt bent. Organisatie is uitstekend: er valt nooit een les uit en de microfoon en beamer e.d. doen het ook altijd. Ook de cijferregistratie gaat altijd goed.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Onvoldoende

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Opleiding is vrij onpersoonlijk. Er is wel een studieadviseur maar deze moet je zelf opzoeken en is je naam weer vergeten als je een nieuwe afspraak maakt. Ook krijg je weinig voorlichting over de opzet van de opleiding en de vakken. Je kan de meeste dingen wel op Blackboard of in de readers vinden, maar op deze manier kun je dus geen vragen stellen (bijv. als je tussen twee vakken moet kiezen wordt er geen voorlichtingscollege gegeven maar moet je je keuze baseren op een alinea tekst in je werkboek). Opleiding is erg theoretisch van opzet, dus praktijkgerichtheid lag ook niet in mijn lijn der verwachtingen. Sfeer en niveau is goed, docenten zijn over het algemeen zeer bekwaam.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Ondernemend, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Er wordt van de studenten een grote mate van zelfstandigheid verwacht. Je kan wel hulp krijgen maar alleen als je erom vraagt. Er zijn weinig contacturen en je moet dus veel aan zelfstudie doen. Je moet de stof echt bijhouden anders wordt het te veel als de tentamens dichterbij komen. Je moet erg precies kunnen lezen en antwoord geven, anders gaat dat veel punten kosten op de tentamens.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: gedegen opleiding met interessante onderwerpen. Negatief: onpersoonlijk in de zin van weinig contact tussen studenten en docenten en passief onderwijs.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Ik heb mijn studiekeuze vooral te danken aan een studieadviseur van UvA. Dit was voor mij een enorme eye-opener.

Review van Solongo over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 07-10-13

Mijn studie gaat over het recht in het algemeen, in Nederland en internationaal recht.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2015

Waar gaat je opleiding over?

Mijn studie gaat over het recht in het algemeen, in Nederland en internationaal recht.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Niet echt, ik had niet verwacht dat er zoveel aspecten aan rechten zou zitten.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Matig

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

Ons faculteit ligt dicht bij de treinstation, dus je kan er heen lopen.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Matig

Wat is je mening over de colleges van je school?

Matig

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

Het niveau van mijn opleiding is erg hoog, je moet veel thuis doen.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je zult weinig begeleiding hebben, en alles zelf uitvogelen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: Veel vrijheid Negatief: Veel stof

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Wij hebben wel voorlichtingen gehad, maar toch voelde ik me onzeker over alles.

Review van Noa (18) over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 10-10-13

Momenteel gaat mijn opleiding over de basis van de Rechtsgeleerdheid. Ik volg de vakken 'Inleiding Recht', 'Inleiding Burgerlijk Recht' en 'Beginselen van de Democratische Rechtsstaat'. De eerste twee...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Waar gaat je opleiding over?

Momenteel gaat mijn opleiding over de basis van de Rechtsgeleerdheid. Ik volg de vakken 'Inleiding Recht', 'Inleiding Burgerlijk Recht' en 'Beginselen van de Democratische Rechtsstaat'. De eerste twee vakken richten zich op de basis van het Recht, waar het vandaan komt en hoe je het moet toepassen. Het laatste vak richt zich meer op de maatschappij en hoe deze in elkaar zit.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Mijn opleiding komt erg overeen met mijn verwachtingen. Het is aardig wat lezen, maar de stof is minder droog dan dat ik had verwacht op basis van dat ik van anderen had gehoord. Ik heb niet erg veel contacturen dus het is voornamelijk zelfstudie, maar tot nu toe valt het allemaal prima bij te houden.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

De universiteit licht middenin het centrum van Leiden en is dus gemakkelijk te bereiken met zowel openbaar vervoer als lopend of fietsend. Ik woon nog thuis maar doordat ik een fiets op het station heb staan ben je er zo.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Geen mening

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

De colleges worden allemaal op een erg overzichtelijk manier gegeven. Van te voren wordt de structuur van het college aangegeven en door het gebruik van powerpoints is alles goed te volgen. De meeste docenten vertellen erg interessant en leuken het college op door actuele gebeurtenissen of vergelijkingen uit het dagelijkse (studenten)leven.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het is belangrijk dat je de stof goed bijhoudt zodat het op het laatst niet te veel wordt om in 1 keer te leren. Verder is het noodzakelijk dat je nauwkeurig te werk gaat omdat je anders makkelijk punten kan verliezen op je tentamen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Leiden is een geweldige stad om je studentenleven door te brengen. Er is genoeg te doen en de sfeer is erg gezellig. De studie zelf vereist wel wat tijd, maar het is zeker niet onmogelijk om alles goed bij te houden. De stof is interessant en wordt goed gebracht. Een negatief punt is echter dat de vraagstellingen van opdrachten vaak vrij vaag is, dus moet je extra goed lezen en opletten.

Review van Stephanie over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 27-10-13

je leert hoe het rechtssysteem in elkaar zit en de basis principes. De meeste rechtsgebieden worden eerst oppervlakkig in het eerste jaar behandeld en in de volgende jaren iets verder uitgediept. Je k...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

je leert hoe het rechtssysteem in elkaar zit en de basis principes. De meeste rechtsgebieden worden eerst oppervlakkig in het eerste jaar behandeld en in de volgende jaren iets verder uitgediept. Je krijgt hierdoor een goed idee van het nederlands (en buitenlands/internationaal) rechtssysteem.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja en nee, met rechten is het zo dat je na je studie eigenlijk nog niets echt weet en dit had ik van tevoren niet verwacht. Je leert vooral het systeem kennen, juridisch denken en onderzoek te doen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

Ik heb met de organisatie van de universiteit nog nooit problemen gehad, alles is goed geregeld en ik heb van andere studenten over andere universiteiten daar hele andere verhalen over gehoord.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Geen mening

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Geen mening

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Met rechten heb je weinig contacturen dus over de sfeer kan ik niet zoveel zeggen, het niveau van de docenten en de lessen liggen over het algemeen hoog, het zijn vaak bekende namen die hoorcolleges geven.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Ondernemend, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Rechten heeft weinig contacturen, je moet dus gedisciplineerd zijn om zelf aan de slag te gaan buiten de contacturen, hierdoor moet je ook gemotiveerd en zelfstandig zijn, het is niet zo dat je samen met andere studenten ergens aan kan werken, hooguit samen studeren. Je moet nauwkeurig zijn met het recht, een woordje kan het verschil maken.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Ik vind zelf de stad Leiden niet zo leuk om als student te zijn, dit is anders als je lid bent van een studentenvereniging als dat is wat bij jou past. Zo niet dan is in Leiden weinig te beleven.

Review van Samantha d'Azevedo (20) uit Amstelveen over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 28-10-13

Mijn studie betreft het begrijpen van het rechtssysteem op het nationale niveau (in Nederland), op het Europese niveau (denk aan de Europese Unie) en op internationaal niveau. Het is de bedoeling dat...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

Mijn studie betreft het begrijpen van het rechtssysteem op het nationale niveau (in Nederland), op het Europese niveau (denk aan de Europese Unie) en op internationaal niveau. Het is de bedoeling dat je als student inzicht krijgt in hoe al die rechtssystemen met elkaar samenhangen en hoe die zich tot elkaar verhouden. De nadruk ligt in beginsel op wetgeving in Nederland.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, deze voldoet zeker aan de verwachting. Van tevoren heb ik goede voorlichting gehad van studenten, docenten maar ik heb ook gesproken met mensen van mijn leeftijd die zich dezelfde dingen als ik afvroegen. De studie houdt redelijk wat leeswerk in maar over het algemeen voldoen de hoorcolleges en werkgroepen waardoor ik alleen de moeilijkere onderwerpen nalees. Daarnaast bestaan de werkgroepen voornamelijk uit het bespreken van casussen, de systematiek van de wet en jurisprudentie. Dit is mij allemaal van tevoren al verteld.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

M.b.t. de locatie: De faculteit der rechtsgeleerdheid heet het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG) genoemd. Deze is makkelijk te bereiken met de bus of eventueel lopend. Er gaan ook veel bussen naartoe. Echter worden veel hoorcolleges gegeven op het Gorlaeus. Dat is een locatie waar weinig bussen direct naartoe gaan en wat een beetje afgelegen is. Vandaar geen uitstekende beoordeling. De faciliteiten zijn prima. Ik vind het alleen jammer dat de kantine vrij kort geopend is (tot 14.00 u). Het juridisch café is wel langer open (tot 16.00 u) maar verkoopt niet echt broodjes, meer gebak, saucijzen etc. Ik zou het fijn vinden als het juridisch café meer broodjes zou verkopen zoals die in de kantine te vinden zijn zodat die tot 16.00 u verkrijgbaar zijn. Daarnaast voldoen de overige faciliteiten zoals bibliotheek/zelfstudieruimte etc. aan mijn eisen. Er zijn vrijwel altijd computer beschikbaar en overal in het gebouw zijn stopcontacten te vinden zodat ik, wanneer dat nodig is, mijn laptop kan opladen. Dat is fijn! M.b.t. de organisatie: de communicatie m.b.t. hoorcolleges en werkgroepen geschiedt voornamelijk via Blackboard. Deze is vrijwel altijd up to date. Alleen met betrekking tot tentamens vind ik het jammer dat deze soms slecht "gespreid" worden. Soms hebben we in 1 tentamenweek meerdere tentamens. In januari 2014 hebben wij bijvoorbeeld straf- en strafprocesrecht op 7 januari en burgerlijk procesrecht op 8 januari. Wanneer bijv. straf- en strafprocesrecht op maandag 6 januari zou plaatsvinden en burgerlijk procesrecht de 10e zou dat al veel gunstiger zijn. Die ruimte is er naar mijn mening wel maar wordt niet gebruikt. Dit is mij vaker opgevallen.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

Sfeer: iedereen is vriendelijk. Mocht je iets niet weten dan kan je vrijwel altijd de eerste persoon die je ziet aanschieten en iedereen geeft vriendelijk antwoord. Colleges: dit verschilt per docent. De een legt voornamelijk stof uit die ook in de werkgroepen aan bod komt (wat ik persoonlijk erg fijn vind), de ander legt de nadruk op actualiteiten en geeft uitgebreide voorbeelden (wat soms langdradig kan worden en waarvan ik het idee heb dat er overbodige informatie wordt verstrekt) Docenten: dit verschilt per docent: over de meeste hoorcollege docenten ben ik vrijwel altijd tevreden. Over sommige werkgroepdocenten, met name in het derde jaar van de studie wat minder. Het lijkt alsof zij nog niet genoeg leservaring hebben, je ziet dat zij de stof wel beheersen maar dit nog niet goed over kunnen brengen. Ondersteunende organen: Met de decaan en de examencommissie heb ik geen ervaring. De studentenbalie is naar mijn mening goed bereikbaar en helpt mij altijd goed op weg. Als ik niet bij hun moet zijn voor informatie verwijzen zij mij altijd door met eventueel het benodigde telnr./emailadres. Niveau: naar mijn mening is voor deze studie geen Albert Einstein IQ vereist. Het is echter wel zo dat er wordt verwacht dat er naast de studie ook activiteiten worden ondernomen omdat er juist zoveel rechtenstudenten zijn. Hierdoor hou ik wat minder tijd over voor mijn studie en is het soms lastiger dan wanneer ik mij volledig zou focussen op de studie. Praktijkgerichtheid: deze vind ik matig. In het 2e jaar volgen studenten (als het goed is) het vak moot court. Dit houdt in dat studenten gaan werken aan een fictieve zaak met als eindopdracht dat zij voor een (nagebootste) rechtbank pleiten). Voor de rest moeten er af en toe wat essays geschreven worden maar wordt er geen nadruk gelegd op het schrijven van processtukken zoals dat bij het HBO wel enigszins het geval is.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Ondernemend, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet gemotiveerd en zelfstandig zijn om je door het leeswerk heen te slaan. Er is discipline nodig omdat het volgen van colleges en werkgroepen naar mijn mening een must is. Je moet dus over de discipline beschikken om jezelf hiertoe aan te zetten. De student moet ook ondernemend zijn want naast de studie is het belangrijk dat je deelneemt aan activiteiten die een aanvulling op je CV vormen (studiegerelateerde bijbaan/vrijwilligerswerk/commissies etc.). De nauwkeurigheid ziet op het nauwkeurig kunnen bestuderen van vraagstukken en het nauwkeurig antwoord geven.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: het is een studie die je niet alleen iets leert over het rechtssysteem maar je gaat ook onze maatschappij beter begrijpen. Wanneer je de krant openslaat kan je dingen bijv. beter in context plaatsen "oh dit is verbintenissenrecht/oh dit voorval behoort tot het goederenrecht". Negatief: de volgende punten vind ik niet perse negatief maar eerder storend. Ten eerste heb ik een mannelijke studiebegeleider toegewezen gekregen. Studenten worden namelijk ingedeeld o.g.v. achternaam. Soms heb ik het idee dat als ik mij met een vraag wend tot de studiebegeleider een vrouw mij wellicht beter zou snappen. Daarnaast is het soms onpraktisch dat er lessen na elkaar worden gegeven op het Gorlaeus en KOG. De student moet dan in een kort tijdsbestek van A naar B.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Op de middelbare school is zelf niet veel gesproken over de Universiteit Leiden, meer over de VU en de UvA (ik woon namelijk in Amstelveen, die universiteiten zijn "lekker dichtbij"). Ik heb voornamelijk op eigen initiatief universiteiten bezocht waarvan ik dacht dat ze geschikt konden zijn. Dat raad ik toekomstige studenten ook aan, zo kan je ook proeven van de sfeer. Het enige wat mij verontrustte was het feit dat in de introductieweek de nadruk heel erg werd gelegd op de studentenverenigingen. Ik wilde niet perse lid worden maar door die week werd bij mij de indruk gewekt dat dat absoluut een must was. Achteraf bleek dit niet zo te zijn.

Review van Helmy S (19) uit nieuw vennep over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 03-11-13

Om alledaagse problemen juridisch tot op de bodem op te lossen. En je moet communicatief, nauwkeurig, taalgevoelig, zelfstandig en systematisch zijn.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Waar gaat je opleiding over?

Om alledaagse problemen juridisch tot op de bodem op te lossen. En je moet communicatief, nauwkeurig, taalgevoelig, zelfstandig en systematisch zijn.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, want ik had hiervoor HBO-rechten gedaan. Dus het sloot goed aan.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

15 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

35 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

De locaties liggen niet op centrale plekken, maar zijn goed te bereiken. De faciliteiten zijn goed verzorgd. De organisatie is soms ondoorzichtig.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Prima niveau qua opleiding. Veel stof en weinig gericht op de praktijk. Is niet altijd even praktisch.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Ondernemend, Nauwkeurig, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet heel zelfstandig zijn. En vooral niet opgeven.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief is het hoge niveau.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Ik heb hiervoor HBO-rechten gedaan dus ik heb al een redelijke basis kennis.

Review van Fleur Jansma (20) uit Ridderkerk over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 06-11-13

De bachelor rechtsgeleerdheid beslaat een heel breed spectrum van het recht zoals wij dat nu kennen, maar ook hoe het is ontstaan en hoe het er aan toe gaat in andere landen. Je leert direct kennis ma...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Waar gaat je opleiding over?

De bachelor rechtsgeleerdheid beslaat een heel breed spectrum van het recht zoals wij dat nu kennen, maar ook hoe het is ontstaan en hoe het er aan toe gaat in andere landen. Je leert direct kennis maken met verschillende onderdelen van het recht, waaronder strafrecht en fiscaal recht. Je zult dus altijd een of meerdere onderdelen hebben die je wel of niet interesseren. Je leert kennis te maken met wetboeken, de discipline die het vereist om te studeren en het goed investeren van de enorme berg aan vrije tijd aangezien colleges schaars zijn.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik wist van tevoren dat rechtsgeleerdheid een 'saaie' opleiding zou zijn vanwege het vele lezen. Nu is lezen voor mij geen enkel probleem, alleen naarmate ik de eerste maandjes door kwam besefte ik dat om mijn P te halen ik ook heel veel onderdelen moest bestuderen waar ik totaal geen connectie mee had. Ik wist wat ik later zou willen doen als ik mijn diploma op zak had, en onder andere het ontstaan van het recht zat daar niet tussen. Natuurlijk, het is belangrijke informatie. Maar met een enorme berg aan boeken en een beperkt tijd om al die boeken te lezen, te bestuderen, in te prenten en daarna ook nog iets van sociale contacten te onderhouden (thuis, ik verbleef niet op kamers) zakte de moed mij in de schoenen en was de motivatie ver te zoeken. Daarbij zijn universitaire opleidingen in het algemeen heel theoretisch, maar hier zat gewoon geen praktijk bij. Het was saai. Nog veel saaier dan wordt gezegd.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

De rechtenfaculteit van Leiden is een prachtige locatie, een prachtig gebouw en beschikt over een uitstekende bibliotheek. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een van de beste universitaire instituten is die ik ooit heb gezien.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Onvoldoende

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Zeer hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

De sfeer moet bij je passen. Zeker met rechten, zijn er veel rijkelui die weinig om de studie geven en waarbij vraagtekens te plaatsen zijn over hoe ze eigenlijk op de opleiding terecht zijn gekomen. Als je niet in Leiden gaat wonen, krijg je er weinig van mee. Voor de echte ervaring is dit aan te raden, ook al heb ik dat destijds zelf ook niet gedaan. Medestudenten kunnen enorm motiveren om te studeren. De hoorcolleges worden aan 700 studenten tegelijk gegeven. Reden hiervoor is het enorme animo voor de studie rechtsgeleerdheid. Het is niet persoonlijk, en de docent let niet op wat je doet. Niet komen opdagen is geen probleem, erg verleidelijk. Als het erop lijkt dat je het eerste jaar niet gaat halen (zoals ik) kan je initiatief nemen om een gesprek aan te vragen. Hierbij krijg je van het ondersteunende orgaan 2 opties: weg gaan en weg blijven, of het jaar overnieuw beginnen. Simpel, niet echt overtuigend. Ik zou zeggen dat het niveau erg hoog is. Wellicht niet als tussen de lijntjes van de boeken door lezen geen enkel probleem is. Maar ik heb nooit een probleem met lezen gehad en onthield de teksten echt wel. Wat ik alleen niet zag, was het verhaal achter de tekst. Ik kon tentamen niet goed maken, en had vaak het idee dat het over onderwerpen ging waar ik nog nooit van gehoord had. Terwijl ik er echt wel voor studeerde. Zoals ik al zei, rechtsgeleerdheid is enorm theoretisch. Het is niet praktisch. Hier is ook geen ruimte voor met zoveel studenten. In mijn eerste halfjaar ben ik een maal naar de rechtbank van Amsterdam geweest. Leuk uitje, maar we hebben daar alleen maar gezeten en eigenlijk niks geleerd.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Ondernemend, Nauwkeurig, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

De opleiding is zwaar, het lezen van al die boeken is zwaar. Kunnen analyseren en tussen de regeltjes door lezen is een geweldige eigenschap voor deze studie. Heel veel discipline, en niet genoegen nemen met een 6 waarbij je in aanmerking komt voor de superieure klas is ook een optie. Zonder motivatie kom je nergens, en zeker bij deze studie niet. Sommige vakken hebben Engelstalige boeken. Tentamens zorgen voor stress.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Het is een zware studie, maar wanneer het ondanks je harde werken niet lukt ga je al snel aan jezelf en je capaciteiten twijfelen. Ik weet dat ik niet dom ben, maar als ik om mij heen over cijfers zoals 9'ens hoorde dacht ik van mijzelf hier niet thuis te horen. Daarom ben ik na een half jaar gestopt, en doe inmiddels HBO. En raad eens: het is veel te makkelijk.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Rechten is saai, dat zegt iedereen. Maar het moet bij je passen. Het is enorm gericht op je kwaliteiten, en sommige eigenschappen heb je. Die kun je niet aanleren. Maar het is een ervaring om het te proberen, proberen kan geen kwaad. En na een half jaar stoppen is ook geen weggegooid geld. Je leert jezelf kennen. Maar neem een verstandige beslissing bij het kiezen van een studie. En onderschat nooit wat anderen over de studie zeggen. Heb ik destijds ook gedaan, en het bleek nog erger te zijn (voor mij) dan ik dacht. Puur vanwege de vereisten. Helaas heeft mijn middelbare school mij daar niet voldoende over voorgelicht.

Review van Silke (21) uit Leiden over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 07-04-14

Inzicht krijgen in taalverwerving, -productie en -begrip.

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Het keuzevak waar ik een review over wil geven is:

Psycholinguistiek

Waar gaat dit keuzevak over?

Inzicht krijgen in taalverwerving, -productie en -begrip.

Komt dit keuzevak overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik had verwacht dat er een groter deel zou gaan over taalstoornissen, zoals dyslexie. Ik heb zelf dyslexie en daarom leek het me interessant het vak te volgen. Het was een stuk algemener, maar zeker niet minder leuk. Ik heb genoten en vond het zeker de moeite van het volgen waard!

Wat vind je van de colleges?

Goed

Wat vind je van de docenten?

Goed

Hoe sluit dit keuzevak aan op je opleiding?

Geen mening

Wat is het niveau van dit keuzevak?

Gemiddeld

Toelichting

De aansluiting van het keuzevak op mijn opleiding was er niet, omdat dit onderdeel van taalverwerving niets te maken heeft met rechtsgeleerdheid. Ik vond het juist leuk dat ik in mijn vrije deel voor iets kon kiezen waar ik geinteresseerd in ben, zonder dat het iets met mijn studiekeuze te maken heeft.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om dit keuzevak succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het is soms wat taaie stof om doorheen te komen, en er zijn geen werkgroepen dus je moet de stof voor een groot deel thuis zelf doornemen. Motivatie en discipline zijn daarbij erg belangrijk.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van dit keuzevak?

Het positieve aan dit vak is dat je het zonder een achtergrond in de taalwetenschappen makkelijk kan volgen, negatief is dat je het aansluitende vak neurolinguistiek apart moet volgen. In de minor wordt dit als een gezamenlijk vak getoetst. Ik heb beide vakken apart gevolgd, maar had het fijner gevonden ze tegelijkertijd te volgen.

Review van Esmee (19) uit Leiden over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 13-11-14

Mijn opleiding, of eigenlijk studie gaat over het beheersen en toepassen van het recht. De studie is erg actueel, en past vaak dingen uit de praktijk toe.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2016

Vooropleiding

VWO - Economie & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Mijn opleiding, of eigenlijk studie gaat over het beheersen en toepassen van het recht. De studie is erg actueel, en past vaak dingen uit de praktijk toe.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding komt overeen met mijn verwachtingen, het is erg interessant. Dingen uitzoeken vind ik leuk.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

30 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

De verschillende faculteiten liggen verspreid over de hele stad, ik heb het geluk dat ik vlakbij mijn faculteit woon.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Geen mening

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Ik vind wel dat er iets meer praktijk bij moet komen, zoals vaker een rechtbank bezoeken oid.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Creatief, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Er bestaan niet veel contacturen, dus je moet erg zelfstandig kunnen werken om het te kunnen halen. Je moet het echt willen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: goede uitleg Negatief: weinig individuele hulp, soms erg grootschalig

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Op de middelbare school redelijk goed voorgelicht, vanaf de 4e bij verschillende universiteiten en studies geweest. Heeft erg goed geholpen.

Review van michelle (22) uit Den Haag over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 13-11-14

Rechtsgeleerdheid. We zitten nu nog in de beginfase, dus vooral alle inleidingen van verschillende vakken zoals inleiding recht, inleiding burgerlijk recht, inleiding strafrecht etc.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Vooropleiding

VWO - Economie & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Rechtsgeleerdheid. We zitten nu nog in de beginfase, dus vooral alle inleidingen van verschillende vakken zoals inleiding recht, inleiding burgerlijk recht, inleiding strafrecht etc.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja! het is wel veel zelfstudie dus dat is even wennen. maar het niveau en de kwaliteit van de studie is uitstekend.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

25 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Er zijn veel faciliteiten in het gebouw, zoals een grote bibliotheek en veel computers en werkruimtes

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Goed

Toelichting

Hoorcolleges en werkcolleges sluiten goed op elkaar aan, en er is veel interactie tussen docent en student tijdens de werkgroepen

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Sommige stukken stof zijn erg taai en/of saai waardoor je gemotiveerd moet blijven en er toch even doorheen bijten. Je hebt gemiddeld 12 contacturen per week waardoor je erg zelfstandig moet zijn.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Maandag dinsdag en woensdag heb ik van 3 tot 5 hoorcollege, dit zijn wel vervelende tijden omdat je verder weinig aan je dag hebt. Dit is het enige nadeel wat per semester weer veranderd.

Review van Robert de Regt (19) uit Leiden, Netherlands over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 14-11-14

Het recht in alle verschillende facetten en ook de geschiedenis, economie, en sociologische aspecten rond het recht heen.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2016

Vooropleiding

VWO - Economie & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Het recht in alle verschillende facetten en ook de geschiedenis, economie, en sociologische aspecten rond het recht heen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Nee. Ik had rechten veel technischer verwacht. Er zijn veel vakken waarbij je je wettenbundels niet eens gebruikt en juist veel aandacht besteedt aan geschiedenis of argumenteren.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

15 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Het gebouw is prachtig en is heel mooi gelegen in het centrum van de stad, op 5 minuten fietsen vanaf mijn huis. De organisatie is goed, al is het inschrijven voor werkgroepen soms nogal een bureaucratisch obstakel.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Zeer hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

De docenten en colleges zijn van zeer hoog niveau. Het onderwijsinformatiecentrum vind ik echter van zeer slechte kwaliteit. Je wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet heel veel zelf doen, door het relatief lage aantal uren contacturen. Daarnaast is niets verplicht, dus moet je discipline hebben om naar college te komen. En je moet ook zeer nauwkeurig zijn, omdat je elk stapje goed moet uitvoeren om bij een juridisch correct antwoord te kunnen komen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief -Goed onderwijs -Goede docenten -Prachtige faculteit Negatief - Slechte ondersteunende diensten - Zeer matige tentamenlocaties

Review van kevin (22) uit Leiden over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 24-11-14

Het bestuderen van de wet en jurisprudentie, alsmede het verkrijgen van rechtswetenschappelijke, -filosofische, en -economische kennis.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2016

Vooropleiding

VWO - Economie & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Het bestuderen van de wet en jurisprudentie, alsmede het verkrijgen van rechtswetenschappelijke, -filosofische, en -economische kennis.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja. De studie is erg concreet en je weet redelijk goed wat je er aan hebt. Daarnaast is het ook nog eens heel erg leuk!

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

15 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

De ligging is perfect, midden in het centrum van Leiden

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Goed

Toelichting

Eigenlijk bevalt alles aan de studie. Goede begeleiding, veel ruimte voor zelfstudie (weblectures) en een goede algehele sfeer.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Werken met de wet vereist nauwkeurigheid en een zeker analytisch vermogen. Daarnaast bestaat een groot deel van de studie uit zelfstudie

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: goede ligging, goed contact studentenvereniging, veel mogelijke commissies: Negatief: Niet in alle rechtsgebieden even goed

Review van Kiran (18) uit Rotterdam over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 11-04-15

diverse rechtsgebieden en rechtsfilosofie. Tevens wordt er een taaltoets afgenomen.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Waar gaat je opleiding over?

diverse rechtsgebieden en rechtsfilosofie. Tevens wordt er een taaltoets afgenomen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Kwam overeen met mijn verwachtingen. Ik had ook al rechten gedaan op het HBO dus wist wat ik kon verwachten. Ik had me er al op voorbereid dat het veel meer werk zou zijn.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Universiteit is goed te bereiken met OV en is ook op loopafstand.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Zeer hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

Er wordt vrijwel geen aandacht aan de praktijk besteedt. Het is alleen maar theoretisch.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Er is weinig begeleiding. Door het kleine aantal contacturen is een hoog aantal zelfstudie vereist. Dit vergt heel veel discipline.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

positief: relatief klein, goede sfeer en goede docenten negatief: overdreven streng in het eerste jaar (aanwezigheidsplicht)

Review van Daphne (31) uit Nieuw Vennep over Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden

 • 10-02-18

De opleiding is erg pretentieus en elitair. Tegelijkertijd is het erg achterhaald en wordt een eigen inbreng niet gewaardeerd. Veel vakken zijn zwaar en worden in beperkte tijdsvakken onderwezen waard...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Vooropleiding

VWO - Cultuur & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding is erg pretentieus en elitair. Tegelijkertijd is het erg achterhaald en wordt een eigen inbreng niet gewaardeerd. Veel vakken zijn zwaar en worden in beperkte tijdsvakken onderwezen waardoor de nadruk komt te liggen op het stampen en reproduceren van de studiestof. Dit maakt de studie onaangenaam en tijdrovend terwijl het begrip en kritisch denken beperkt blijft.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Totaal niet. De verwachtingen was om goed voorbereid te worden op een juridische carriere door een goed begrip te krijgen aan het recht. Door de methodiek heb ik weinig leuke herinneringen aan de studie. Ik ben vooral bezig geweest met het stampen van stof en heb weinig ruimte gekregen om mijzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld essays te schrijven of kritisch bezig te zijn.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

35 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Onvoldoende

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Onvoldoende

Toelichting

Het onderwijs informatie centrum is slechts tijdens de lunch bereikbaar. De bibliotheek zit standaard stamp vol.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Onvoldoende

Wat is je mening over de colleges van je school?

Onvoldoende

Wat is je mening over de docenten van je school?

Matig

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Onvoldoende

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Laag

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

Enkel twee praktijkgerichte vakken.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Stressbestendig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Omdat je heel veel stof moet doornemen om vervolgens de kern woord voor woord uit je hoofd te leren.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief is dat het een goede status heeft en in een mooi gebouw gevestigd is. Negatief is de inhoud van de opleiding.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Zeer slechte begeleiding.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap