Reviews

Reviews over de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

Wil jij Theater-, Film- en Televisiewetenschap studeren in Utrecht? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht in Utrecht. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap en de Universiteit Utrecht in het algemeen.

Studenten over Theater-, Film- en Televisiewetenschap

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Wo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht? Review dan deze opleiding!

 • Onderwijsinstelling: Universiteit Utrecht
 • Type opleiding: Wo Bachelor
 • Plaats: Utrecht
 • Aantal reviews: 8

Review van Sandrine Gütz over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 22-06-12

Mijn opleiding gaat over allerlei aspecten van media, met in het bijzonder theater (als je voor deze richting kiest) of film en televisie (als je vakken in deze richting kiest). Ik heb zelf de richtin...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2012

Waar gaat je opleiding over?

Mijn opleiding gaat over allerlei aspecten van media, met in het bijzonder theater (als je voor deze richting kiest) of film en televisie (als je vakken in deze richting kiest). Ik heb zelf de richting film, televisie en nieuwe media gevolgd. Het gaat over het analyseren van media, de wetenschappelijke theorieën, discoursen enzovoorts. Je krijgt geen praktijklessen om bijvoorbeeld films te maken (hoewel er wel een aantal clubs naast de studie zijn opgericht waar je dit samen met andere studenten wel kunt doen) maar leert wel hoe films precies in elkaar steken. Je leert met andere ogen te kijken naar de media die je dagelijks gebruikt. Je leert hoe je mediateksten op zich kunt analyseren, dus hoe beeld en geluid en techniek met elkaar samenwerken om bijvoorbeeld spanning bij de kijker op te wekken. Je doet dit door films of scènes te analyseren, televisieprogramma's te bekijken of door games te analyseren. Je leert dan natuurlijk alle terminologie die hierbij komt kijken: mise-en-scène, cinematografie, kadrering, enzovoorts. Daarnaast krijg je vakken die te maken hebben met de relatie tussen media onderling: wat zijn de specifieke eigenschappen van elk medium en hoe worden de media in de samenleving gebruikt? Wat zijn de gevolgen van de komst van een nieuw medium, en hoe veranderen oude media nu het digitale tijdperk is ingetreden? Je krijgt in het eerste jaar een aantal algemene vakken die voor elk medium van toepassing zijn, en naarmate je verder komt in je studie kun je vakken kiezen die bij je eigen interesses liggen. Zo kun je kiezen voor de richting theater, of je kiest losse vakken over televisie en/of film of zelfs over games en nieuwe media. De opleiding werkt nauw samen met Communicatie- en Informatiewetenschappen en met Muziekwetenschappen, waardoor je ook vakken van deze opleidingen kunt kiezen om te volgen die goed aansluiten bij je eigen opleiding. Zo heb ik bij Muziekwetenschap een vak gevolgd over de relatie tussen muziek en media, dus welke rol muziek speelt in films, games en andere dingen. In het algemeen is de opleiding heel actueel en gaan de vakken over herkenbare dagelijkse onderwerpen. Zo heb ik een vak gevolgd dat in zijn geheel over Disney ging. Ik raad de opleiding aan voor iedereen die graag films kijkt, televisie kijkt, games speelt of gewoon interesse heeft in de werking van media.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding komt zeker overeen met de verwachtingen die ik had, en heeft mij nog meer geboden dan ik in eerste instantie dacht. Er is een grote vrijheid om vakken te kiezen die je zelf leuk vindt en je kunt ook van tevoren goed inzien waar een vak over gaat. (Ook voor studiekiezers is het interessant om de cursuskrant van opleidingen te bekijken, wat in ieder geval bij Universiteit Utrecht online kan. Hier krijg je een goed beeld van wat elk vak inhoudt en wat je er gaat leren.) Je moet niet verwachten dat je goed wordt in de praktijk van het filmen, want dan kom je van een koude kermis thuis. Het is echt WO-onderwijs, dus erg theoretisch. Als je echt de praktijk wilt leren, kun je beter voor een Filmacademie kiezen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

25 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

Het aantal contacturen kan verschillen. Je krijgt sowieso twee vakken per blok, dus 8 vakken in totaal per jaar. Meestal bestaat een vak uit één of twee hoorcolleges van twee uur en een werkcollege van 2 uur. Gemiddeld heb je dan zo'n 8-10 contacturen per week. Je bent echter grotendeels thuis bezig, omdat je dan best veel uren moet besteden aan het lezen van teksten en schrijven van essays. Tegen het einde van een blok ben je meestal meer uren per week met studeren bezig dan aan het begin van een blok. De locatie van deze specifieke opleiding is verdeeld over verschillende locaties in de binnenstad van Utrecht, die allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Hierdoor ervaar je de gezelligheid van de stad, maar iemand kan het misschien ook vervelend vinden om steeds naar een ander gebouw te gaan. Hieraan wen je echter snel, omdat je hooguit naar twee gebouwen op een dag moet (meestal maar naar één) en je leert de stad ook goed kennen. Al snel weet je precies waar je moet zijn en is dit geen enkel probleem meer. Ik vond het eerst nadelig, maar nu zie ik het eigenlijk als een voordeel. Er is ook een goede bibliotheek die je vanuit thuis goed kunt gebruiken door boeken te zoeken en zelfs te reserveren. De volgende dag ligt het boek dan voor je klaar, zonder dat je hoeft te zoeken. De bibliotheekservice is ideaal. Het enige minpunt is dat de studieplekken vrijwel altijd vol zijn, maar dat geeft ook aan hoe populair de bieb is.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

De sfeer bij de opleiding is goed. De docenten zijn zelf actief in het vakgebied (en je krijgt ook les van bekende wetenschappers uit het vakgebied) en verdienen veel respect, maar gaan ook op vriendschappelijke manier om met de studenten. Het verschilt natuurlijk per docent, maar over het algemeen ben ik erg positief over de docenten. Met de ondersteunende organen heb ik weinig te maken gehad. Er wordt duidelijk aangegeven waar je moet zijn voor specifieke soorten hulp en je kunt ook daadwerkelijk langskomen bij één van de balies, wat een geruststellend gevoel geeft. Het niveau van de opleiding is hoog, ik heb echt het idee dat ik nieuwe en actuele dingen leer. De praktijkgerichtheid kan echter beter; het is niet altijd duidelijk wat je precies kunt worden of welke kant je op kan met de dingen die je leert. Dit kun je natuurlijk wel zelf deels verhelpen door een stage te plannen.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Een groot deel van de teksten is in het engels, dus deze taal moet je wel een beetje beheersen. Laat je hier echter niet door afschrikken, want het leest soms zelfs makkelijker dan Nederlandse wetenschappelijke teksten. Verder hoef je niet per se analytisch te zijn, want dat word je vanzelf wel (daar leer je voor). Je moet wel gedisciplineerd en gemotiveerd zijn. Er wordt van je verwacht dat je zelf je 'huiswerk' kunt plannen en dat je alles op tijd af hebt. Aan smoesjes heeft men over het algemeen geen boodschap. Je moet ook interesse hebben in de onderwerpen die worden aangeboden, om nauwkeurig te kunnen lezen. Je moet een tekst niet allen oppervlakkig lezen, maar er kritisch over nadenken. Vandaar dat je gedisciplineerd, zelfstandig en nauwkeurig moet zijn. Stressbestendig zou handig zijn, maar dat heb je voornamelijk aan je eigen planning te danken. Als je netjes het leeswerk bijhoudt, is er weinig reden om te stressen. Af en toe moet je samenwerken, maar over het algemeen moet je vooral je eigen studiehouding erg serieus nemen. Je komt er niet door mee te liften op anderen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Ik vind het een positief punt dat je zelf je tijd kunt verdelen en dat er heel veel vrijheid is in de keuze van onderwerpen voor bijvoorbeeld essays, zodat je echt kunt doen waar je zelf in geïnteresseerd bent. Zo heb ik essays geschreven over Facebooken Disneyfilms en heb ik mijn eindscriptie zelfs over Wall-E geschreven. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in theater kunnen hun hele studieprogramma volproppen met theatervakken. Hetzelfde geldt voor nieuwe media: je hoeft het niet te doen, maar er zijn wel vakken over. Je kunt dus je eigen richting kiezen, en er is zoveel leuks te kiezen dat het soms moeilijk plannen is daardoor. Een negatief punt kan zijn dat de praktijkgerichtheid wat beter kan, maar hier zou ik de studie niet op afstrepen.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Kies deze studie als je houdt van theater, films, games en/of televisie en een WO-studie wilt doen waarbij je veel over deze onderwerpen leert. Als je geïnteresseerd bent, kijk dan vooral op de website van het Studiepunt Geesteswetenschappen en zoek de cursuskrant, om een overzicht te krijgen van de vakken die je kunt volgen en wat je hier precies leert. Dit vind ik de beste manier om een goed beeld van de opleiding te krijgen. Ook staan hier vaak de boeken bij die gebruikt worden, waardoor je zelfs daaraan kunt aflezen of het iets voor jou is.

Review van Pascale Van Gils over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 17-09-12

Het is een brede opleiding waarbij je vooral in het eerste jaar veel leert over zowel toneel, dans, film, televisie als nieuwe media. In de loop van het eerste jaar moet je eigenlijk beslissen op welk...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2013

Waar gaat je opleiding over?

Het is een brede opleiding waarbij je vooral in het eerste jaar veel leert over zowel toneel, dans, film, televisie als nieuwe media. In de loop van het eerste jaar moet je eigenlijk beslissen op welke discipline je je het meeste wilt richten in je verdere studie. Je kunt er echter ook voor kiezen om het breed te houden en van allerlei soorten cursussen te volgen. Waar je vooral veel over leert is de analyse van de verschillende media en kunstvormen, maar ook de relaties tussen de media en kunstvormen (daar is deze opleiding uniek in in Nederland), de geschiedenis, de relatie met het publiek en de maatschappij en het (overheids)beleid dat erachter zit. Kortom het is een brede studie. Kies hem vooral als je een brede interesse hebt.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik ben een breed geïnteresseerd persoon, dus wat dat betreft is dit de perfecte studie voor mij. Ik heb niet voor één bepaalde discipline gekozen om me op te richten (hoewel theater een lichte voorkeur heeft), maar heb mijn cursuspakket met opzet breed gehouden. Hierdoor weet ik een beetje van alles, in plaats van alles van één ding. Wat tegenvalt aan deze studie is de mate waarin het gericht is op analyse. Je moet zo soms een film (of dans, toneelstuk, enz.) tot op de seconde ontleden om erachter te komen wat de maker zou bedoelen. Dit interesseert mij niet zo. Daarom heb ik me vooral gericht op de context, zoals de impact op het publiek, en kunstbeleid en -management. Waar de opleiding bovendien in tegenvalt is de mate waarin je voorbereid wordt op het leven na de Universiteit. Wat dat betreft sluit de studie niet zo erg aan bij het werkveld. Daarom raad ik je ten zeerste aan stage te lopen. Dit staat goed op je cv en is extreem leerzaam. Ik wil desondanks niet negatief afsluiten over mijn studie. Het is een ontzettend leuke, interessante studie, met veel zelfstudie en bekwame docenten die met passie over hun discipline spreken.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Matig

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

De Universiteit is niet op één locatie geconcentreerd. Je hebt de Uithof, waar de grootste hoorcollege- en tentamenzalen zijn; de binnenstad, met werkcollegelokalen en kleine hoorcollegezalen; en het University College met werkcollegelokalen. Soms komt het voor dat je binnen een kwartier of half uur van locatie moet wisselen. Je komt onvermijdelijk te laat.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

Zoals gezegd is de praktijkgerichtheid van de opleiding niet goed genoeg. Het blijft vaak bij theorie. Vooral bij een opleiding tot een baan in de cultuursector, waar weinig werk in de aanbieding is, is het belangrijk dat de student goed voorbereid wordt op zijn loopbaan.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Creatief, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Samenwerkend, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Bij deze opleiding komt veel zelfstudie te pas. Daarvoor is discipline, inzicht, gemotiveerdheid en zelfstandigheid enorm belangrijk. Daarnaast bijna alleen maar (en veel) Engelse literatuur lezen, dus moet je Engelse leesvaardigheid in ieder geval heel goed zijn.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Plus: veel zelfstandigheid, diversiteit, multidisciplinaire insteek, toegewijde docenten, interessant. Min: te veel gericht op analyse van een kunstwerk of medium, weinig voorbereiding op het werkveld.

Review van Chiara van Zoest over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 19-10-12

Binnen de bachelor theater, film en televisiewetenschappen kan je na het eerste half jaar kiezen voor de richting film en televisie of theater. Ik heb gekozen voor theater en spreek hier dus vanuit de...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

Binnen de bachelor theater, film en televisiewetenschappen kan je na het eerste half jaar kiezen voor de richting film en televisie of theater. Ik heb gekozen voor theater en spreek hier dus vanuit de theaterwetenschappen. Het eerste jaar begint met veel algemene vakken over de verschillende media en de hier bijpassende theorieën. Hierbij kun je denken aan geschiedenis van het medialandschap en performatieve vertelvormen waarbij je kijkt naar hoe elk medium zijn publiek aanspreekt. Binnen de theaterwetenschappen probeer je een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de geschiedenis van theater/dans, de verschillende theorieën die zijn geschreven over theater en dans en hoe we theater en dans vanuit deze theorieën kunnen analyseren. Naast de theatervakken hebben we ook academische vakken die je academische kennis uitbreiden, denk hierbij aan wetenschapsfilosofie of gender. Mijn eigen ervaring is dat deze vakken je goed helpen je theatervakken beter te begrijpen omdat je beter kunt beredeneren vanuit welk perspectief bepaalde theoretici schrijven. Zoals je misschien merkt is het voornamelijk veel theorie, maar wat ik heb gemerkt is dat de theorie en de praktijk erg dicht bij elkaar liggen en dus erg makkelijk in elkaar overlopen. Als theaterliefhebber krijg je binnen de opleiding alle kennis over theater die je, je maar kan wensen maar het is veel lezen en regelmatig het theater bezoeken en hier vervolgens weer over schrijven. Ik kan de opleiding zeker aanraden aan mensen die van theater houden, want ik heb wel gemerkt dat je een grote passie voor theater en/of dans moet hebben. Wat ik het leukst vind aan de opleiding is het feit dat ik steeds meer vormen van theater ontdek, en via het brede cursusaanbod steeds een beter beeld krijg van wat ik later met theater wil doen. Er is veel ruimte voor eigen keuze en invulling van je studieprogramma. Dus maak er gebruik van! Er gaat behoorlijk wat veranderen binnen de faculteit aan de opbouw van de opleiding en dus heeft het geen nut dat hier uitgebreid uit te gaan leggen, wel kan ik vertellen dat er een mogelijkheid is om o.a stage te lopen, in het buitenland te studeren of een minor te volgen dus grijp je kansen!

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding is precies wat er beschreven staat op de website van de opleiding. Het is erg theoretisch maar daarnaast wordt er voldoende ruimte gegeven om je ook in de praktijk wat ervaring mee te geven. Hierover zal ik straks iets meer vertellen. Je moet voor deze opleiding inderdaad geïnteresseerd zijn in hoe theater/dans werkt, hoe het overkomt op het publiek en hoe het bredere culturele landschap in elkaar zit.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

30 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

Zowel de drift als de uithof zijn goed te bereiken met het OV. Alleen university college is iets langer lopen vanaf de bushalte. Ik ben van het HBO afgekomen en ik kan dus alleen van mening zijnet de organisatie van het alledaagse lesprogamma echt eens stuk beter is geregeld dan op het HBO. Docenten zijn over het algemeen goed bereikbaar en de te behandelen stof is altijd erg duidelijk. In anderhalf jaar tijd geen uitval en/of verlate docenten gezien dus dat is erg fijn.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

TFT'ers zijn gewoon erg gezellige mensen. We hebben allemaal dezelfde passie en zijn allemaal min of meer met kunst bezig en zijn dus allemaal erg open. Een actieve studievereniging en leuke commissies wat wil je nog meer? Over het Niveau van de colleges en de docenten kan ik heel kort zijn. Het is gewoon goed. Het is heus niet altijd even interessant maar vooral binnen de theater/dans kant hebben we docenten die heeeeeel erg veel kennis hebben over en passie hebben voor het vak en dit helpt enorm. Ik vind de kwaliteit van de opleiding dan ook erg hoog. Het is zoals ik eerder heb verteld voornamelijk theoretisch maar de universiteit bied via het PBV (praktijkbureau video) en het PBT (praktijkbureau theater) toch de mogelijkheid de praktijk te beoefenen. Ik ben momenteel productioneel begeleider bij PBT en begeleid dus makers die hun eigen theatervoorstelling aan het maken zijn, daarnaast ben ik nu ook bezig met mijn eigen theatervoorstelling. Hierbij ben ik regisseur en ik vind het tot nu toe erg leuk om te doen, en een mooie plek om de praktijk met de theorie te verbinden. Ik wil nog wel even zeggen dat als je actrice, regisseur, filmmaker wilt worden je op de verkeerde opleiding zit. Het blijft een academische opleiding en dus geen kunst/praktijkopleiding.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

We analyseren binnen de theaterwetenschappen heel veel teksten (voornamelijk Engels) dit zijn zowel thweaterteksen als wetenschappelijke teksten en daarvoor is het belangrijk dat je de Engelse taal enigszins beheerst en in staat bent deze teksten op een kritische manier te bestuderen. Daarnaast moet je gedisciplineerd en gemotiveerd zijn om de vele pagina's tekst te kunnen bestuderen en dus ook goed zelfstandig kunnen studeren en werken. De toetsing bestaat voornamelijk uit individuele tentamens en essay's.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Veel positieve punten zoals jullie hebben kunnen lezen. Als je een passie voor theater hebt zit je zeker op de juiste plek. Enige negatieve dat ik kan bedenken is dat wegens de bezuinigingen veel dingen verdwijnen die naar mijn mening zonde zijn. Daarnaast is 1.5 uur college per dag voor degene die buiten Utrecht wonen niet altijd even fijn. Voor de rest kan je zelf bepalen hoeveel je uit de opleiding haalt!

Review van Mathijs over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 25-10-12

De opleiding heeft twee hoofdrichtingen, theater (en dans) en film-televisie. Binnen deze richtingen kunnen ook weer subrichtingen worden gekozen (bijvoorbeeld theater of dans, film of televisie, en z...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2013

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding heeft twee hoofdrichtingen, theater (en dans) en film-televisie. Binnen deze richtingen kunnen ook weer subrichtingen worden gekozen (bijvoorbeeld theater of dans, film of televisie, en zelfs nieuwe media). Ikzelf heb de richting film-televisie gevolgd dus daar zal deze review met name op in gaan. De opleiding is zeer theoretisch, en voor een groot deel gericht op het historische. In het eerste half jaar wordt een algemene introductie gegeven in de geschiedenis van theater, film en televisie. Hierna is er volop mogelijkheid zelf je vakken te kiezen. Er is keuze uit geschiedschrijvingsvakken, analysevakken, maar later in de opleiding ook een enkel praktijkvak. De opleiding geeft een goede basiskennis over de ontwikkeling van theater, film en televisie en academische schrijfvaardigheden. Daarnaast zijn er veel vakken te volgen die overlappen met andere geesteswetenschappen studies zoals communicatiewetenschap, nederlands, filosofie en taal- en cultuurstudies.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

In eerste instantie ging ik de studie Theater-, Film-, en Televisiewetenschap volgen om een propedeuse te halen en mijn portfolio op te bouwen om zo een jaar later toegang te krijgen tot de filmacademie. Na dit eerste jaar beviel de studie echter zo goed dat ik besloot deze af te maken. Dit kwam voor een groot deel door de vakken die weliswaar zeer theoretisch zijn maar waarbij vanuit de theorie zeer veel op de praktijk ingegaan wordt. Daarnaast is de studievereniging van TFTV (AKT) erg leuk!

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

De meeste vakken van TFTV worden gegeven in het centrum van Utrecht aan de Drift, de Kromme Nieuwegracht of University College. Deze locaties zijn zeer goed bereikbaar en ook heel gezellig. Wat betreft de faciliteiten was ik zeer te spreken. Helaas zijn in het laatste jaar veel bezuinigingen doorgevoerd die (met name op praktijkvakken) van TFT heel veel effect hebben gehad.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Geen mening

Toelichting

Door de wat kunstzinnigere hoek waar de opleiding zich in bevindt zijn de studenten (naar mijn mening) zeer open. Iedereen wordt met open armen verwelkomd. De opleiding kent veel verschillende docenten, de een gemotiveerder dan de andere, maar over het algemeen ben ik zeer over de kwaliteit van de docenten te spreken. Om over het niveau te oordelen is lastiger, dit verschilt enorm qua vakkenkeuze. Je kunt de opleiding als het ware zo zwaar maken als je wil.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gemotiveerd, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Er zijn weinig contacturen dus dat vraagt om zelfstandigheid en motivatie. Daarnaast wordt er veel eigen analyse en tekstbegrip verwacht, en wordt er gebruik gemaakt van veel Engelse teksten.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: - veel zelfstandigheid - historisch-theoretisch-analytisch - brede keuzemogelijkheden - goede sfeer Negatief: - veel recente bezuinigingen die duidelijk merkbaar zijn - arbeidsmarktperspectief is niet heel groot

Review van Yasmin Karssing (19) uit Heerlen over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 01-10-13

Ik leer alles over film en televisie, van het beginpunt tot aan hoe het nu is. Van Hollywood tot aan Europese film/tv, van films uit 1895 tot aan films uit de 21e eeuw. Tevens leer ik hoe ik op een we...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2015

Waar gaat je opleiding over?

Ik leer alles over film en televisie, van het beginpunt tot aan hoe het nu is. Van Hollywood tot aan Europese film/tv, van films uit 1895 tot aan films uit de 21e eeuw. Tevens leer ik hoe ik op een wetenschappelijke wijze onderzoek kan doen naar dit soort onderwerpen. Hoe worden (culturele) media-uitingen nog meer overgedragen naar het publiek? Via nieuwe media? En met welke bedoelingen?

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja en nee. De inhoud is precies zoals ik had verwacht, maar de leerwijze en het lezen van ongelooflijk veel theorie had ik niet gedacht.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

30 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Matig

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Sommige locaties liggen perfect, met een goede bereikbaarheid via openbaar vervoer. Andere onderwijslocaties (zoals de University College van Utrecht) waar ik tevens les heb, zijn minder goed bereikbaar. Vanuit de bushalte moet je zeker nog een kwartier lopen, wat niet echt fijn is wanneer je graag de les of trein op tijd wil halen.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

Ik vind dat mijn opleiding, zeker wat betreft het onderwerpsgebied film en televisie, te weinig praktijkmogelijkheden omvat. We leren alleen maar hoe mensen (vroeger) films maken/maakten, in plaats van dat we zelf ook leren hoe men dat doet.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Samenwerkend, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Dit zijn de kwaliteiten waar ik ongelooflijk veel gebruik van heb moeten maken.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: wanneer je interesse toont in de studie, wordt het studeren ook nog leuk! docenten geven goede colleges, uitleg en begeleiding in je hele studietraject. Negatief: te weinig praktijk en teveel bezuinigen op de cultuurstudiessector.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Ondanks ik erg veel interesse toonde voor film en televisie en ik meerdere keren heb herhaald dat ik van film mijn passie en baan wil maken, hebben leraren me nooit verwezen naar deze opleiding. Ik heb er helemaal zelf na veel speurwerk achter moeten komen.

Review van Sophie Jansen (20) uit Utrecht over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 09-10-13

De opleiding is interessant, maar vereist een grote passie voor theater, film of televisie, vanwege de enorme hoeveelheid informatie en theorie over hetzelfde onderwerp en het eindeloos uitdiepen van...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2014

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding is interessant, maar vereist een grote passie voor theater, film of televisie, vanwege de enorme hoeveelheid informatie en theorie over hetzelfde onderwerp en het eindeloos uitdiepen van sommige dingen. Je leert in het eerste jaar vooral over de geschiedenis van theater, film en televisie en media in de bredere zin van het woord. Daarna kies je een discipline (in mijn geval theater). Daar worden dan een hoop theorieën op losgelaten, waarna je begint met het analyseren van voorstelling door de geschiedenis en de theorieën toe te passen. De aansluiting met de praktijk mist echter100%, terwijl het al niet makkelijk is om in de theaterwereld aan de bak te komen tegenwoordig. Een passie is dus niet genoeg, je moet ook nog eens weten wat je met de opleiding wil. Dit is een van de studies waarop het meest wordt bezuinigd, waardoor bijvoorbeeld theater én dansgeschiedenis in een vak zijn gestopt.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Zeker, omdat ik deze opleiding juist heb gekozen omdat ik niet naar heb HBO wilde, oftewel, ik had veel theorie en weinig contacturen verwacht. Ik ben dankbaar voor het ten minste hebben van een keuze. Voor vele medestudenten viel het echter toch tegen, zij hadden zich vergist in de hoeveelheid theorie. Wetenschapper worden op theatergebied is echter wat achterhaald, 99% gaat het werkveld in dus men zou wat meer mogen doen aan voorbereiding op de praktijk.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

10 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Mijn locatie (Drift, binnenstad) is ideaal, lekker in het centrum. Zeker nu alle panden zijn gerenoveerd en de bibliotheek af en dichtbij is, heb ik niks te klagen. De Uithof is zo'n end. Alleen wanneer je naar het UCU moet (University College) is dat balen. Deze locatie ligt rot, en de bushalte is 5-10 minuten lopen. Geen goede verbinding dus. Op de Drift zijn alle faciliteiten (Studieruimtes, grote bieb, restaurant, infobalie, studiepunt en kantoren leraren) aanwezig dus in principe zit alles bij elkaar, heel fijn!

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Onvoldoende

Toelichting

De sfeer is goed, het is een redelijk kleine opleiding, maar ook weer niet heel klein. Iedereen kent elkaar dus sowieso van gezicht, maar je zit niet op elkaars lip. De colleges en docenten zijn goed, zeker als ik die vergelijk met colleges die ik op HBO-niveau heb gevolgd. Ik heb nooit het idee dat ze onzin uitkramen, ze gaan niet te snel en niet te langzaam en ik heb aan niemand een hekel. Ik heb alle vakken tot nu toe in een keer gehaald dus ook niks te klagen. Het studiepunt is wel oké, maar bijna nooit open en dat is vervelend. De studiebegeleider (Anneriek van Bommel) daarentegen is heel professioneel, vriendelijk en ondanks haar drukke schema antwoordt ze altijd snel. Het niveau vind ik middelmatig, gezien het feit dat ik niet heel veel moeite hoef te doen en telkens alles haal met cijfers tussen de 7 en de 8. De praktijkgerichtheid is zoals eerder aangegeven zwaar onvoldoende. Het enige practicum is uit het verplichte deel gehaald, ons eigen praktijk theater is gesloten. Het zijn geen positieve ontwikkelingen, wanneer je niet in een theater werkt heb je geen idee van de praktijk en zul je nog een grote kloof moeten overbruggen.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet veel analyseren, redelijk pittige Engelse artikelen lezen, vaak referaten houden. We hebben weinig contacturen, je moet heel veel thuis lezen dus je moet wel gedisciplineerd en zelfstandig zijn. Bovendien moet je uitermate gemotiveerd zijn want zonder passie voor theater, film of televisie houd je deze studie niet vol.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief - Goed, hoog analytisch denkniveau. Je wordt academisch opgeleid en dit is een welkome aanvulling op de HBO opleidingen. - Weinig contacturen, goede locatie, fijne docenten. Negatief - Veel te weinig praktijk - Teveel bezuinigingen, te weinig tijd voor te veel kennis die je tot je moet nemen. Voor een vak waar vroeger 8 uur per week voor stond staat nu 4 uur, terwijl de stof verdubbeld is.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Er is teveel keuze. Decanen zouden meer tijd moeten stoppen in het decaan zijn en goed op de hoogte moeten zijn van waar welke studies aan worden geboden. Er zijn natuurlijk 10.000 studies, maar het zou handig zijn dat wanneer je een beetje weet welke richting je op wilt, een decaan met wat suggesties komt. Zoeken naar opleidingen duurt namelijk best lang en en hoef je niet alles alleen te doen. Nu moet je alleen dingetjes komen inleveren en beginnen ze gelijk met kritische vragen stellen. In plaats daarvan zouden ze het samen kunnen doen en support kunnen geven in plaats van te bekritiseren.

Review van Ellemieke Hertgers (20) uit Apeldoorn over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 18-11-14

Theater- Film- en Televisiewetenschap gaat vanaf cohort 2015 Media en Cultuur heten, maar de benaming zegt het al; het is een interdisciplinaire studierichting met veel vrijheid. Vanaf je eerste jaar...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2015

Vooropleiding

VWO - Cultuur & Maatschappij

Waar gaat je opleiding over?

Theater- Film- en Televisiewetenschap gaat vanaf cohort 2015 Media en Cultuur heten, maar de benaming zegt het al; het is een interdisciplinaire studierichting met veel vrijheid. Vanaf je eerste jaar moet je verdiepingspakketten kiezen waardoor je wat meer inzicht krijgt in bepaalde disciplines, zoals film, nieuwe media en theater/dans. Je krijgt daarnaast behoorlijk veel ruimte voor academische contextvakken die je zelf in mag vullen, bijvoorbeeld met vakken uit Engelse Taal en Cultuur, Geschiedenis of Genderstudies om er een paar te noemen. Het is normaal om zonder duidelijk beeld van wat je wilt worden deze studie te beginnen, dat is juist de bedoeling. Je leert gaandeweg steeds meer je eigen kant op te gaan.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja en nee. Ik had in het begin verwacht dat ik vooral bij film en televisie zou blijven als disciplines, maar ik ben me nu aan het voorbereiden op de master Nieuwe Media en Digitale Cultuur omdat nieuwe media en games me veel meer aanspreken achteraf. Het komt wel overeen met mijn verwachtingen dat het een brede opleiding is met veel keuzevrijheid, zo heb ik de minor Gamestudies gekozen maar ik ken ook veel studenten die een stage zijn gaan lopen of hun vrije ruimte invullen met de meest uiteenlopende vakken. Dit verbreedt wel echt je horizon.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

20 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

De lessen van TFT (straks heet het Media en Cultuur) vinden bijna allemaal plaats in de binnenstad, als je elke dag op en neer reist zoals ik is dat ideaal omdat je binnen enkele minuten op locatie bent vanaf het station. De faciliteiten zijn goed, maar in de tentamenperiode is er vaak een schrijnend tekort aan beschikbare studieplekken in de bibliotheek. Je moet sowieso goed zoeken voor je een goede plek hebt later in de ochtend of middag. De organisatie van de UU is uitstekend, ik heb nooit gedoe gehad, als je vragen hebt kan je terecht bij je studieadviseur of tutor, alles wordt goed van tevoren aangegeven.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Zoals elke academische opleiding is dit geen beroepsopleiding. Je krijgt vooral theorie, maar er zijn wel mogelijkheden voor praktijk zoals een stage of een practicum volgen in je tweede of derde jaar. De docenten zijn zeer bekwaam en behulpzaam, er is een hele relaxte sfeer. De relatie tussen docent en leerling is best wel informeel, je kan doorgaans met al je vragen terecht.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je zult echt discipline moeten opbrengen voor het lezen van de verplichte, soms moeilijke Engelse literatuur, anders raak je heel snel achter en dit is lastig om in te halen. Motivatie spreekt voor zich. Je hoeft niet vaak te presenteren, maar je zult toch enkele keren voor de klas moeten staan en ze letten daarbij vaak wel op je houding en hoe je presenteert. Uiteraard is de inhoud van wat je presenteert het belangrijkste, maar als je een type bent die helemaal dichtslaat voor de klas is het aan te raden om hier een cursus voor te volgen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: je hebt veel keuzemogelijkheden, je kan je opleiding naar je eigen zin invullen. Dit is tegelijkertijd ook een valkuil voor mensen die het moeilijk vinden om keuzes te maken of die echt niet weten wat ze willen. Het is belangrijk om in ieder geval met een interessegebied deze studie te beginnen, dan komt het vanzelf wel goed. Negatief: soms erg weinig contacturen. Soms is dit wel fijn, maar ik heb periodes gehad met slechts 8 contacturen per week, dan moet je erg gedisciplineerd zijn om alles thuis te doen.

Overige opmerkingen/toevoegingen?

Het is belangrijk om te beseffen dat dit absoluut geen pretpakket is. Als je met de instelling 'ach, een beetje film kijken, dat is lekker makkelijk' de studie ingaat dan kan je je bij voorbaat beter al niet inschrijven. Het is wel degelijk hard werken. Als je passie hebt voor theater, film, televisie of nieuwe media (waaronder games) dan ben je aan het juiste adres.

Review van Merel (21) uit Utrecht over Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan Universiteit Utrecht

 • 17-04-15

Over zowel theater, film, televisie als nieuwe media. Je keist aan het einde van het jaar een richting. Het klinkt een makkelijke studie maar is best wel hard aanpoten en erg interessant.

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2017

Vooropleiding

VWO - Natuur & Gezondheid

Waar gaat je opleiding over?

Over zowel theater, film, televisie als nieuwe media. Je keist aan het einde van het jaar een richting. Het klinkt een makkelijke studie maar is best wel hard aanpoten en erg interessant.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik had verwacht dat het minder zwaar zou zijn, maar in combinatie met een studentenvereniging is dit eerste jaar behoorlijk pittig.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

35 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Matig

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Matig

Toelichting

Er zijn te weinig studieplekken ben ik van mening.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Matig

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Gemiddeld

Wat is je mening over de aansluiting van je opleiding?

Matig

Toelichting

Niveau ligt hoog maar er is niet veel praktijk.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Samenwerkend, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Omdat die dingen belangrijk zijn in het voldoen van opdrachten.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Veel werk, weinig tijd, maar wel erg interessante onderwerpen. Wat je er later mee kan doen is alleen een licht vraagteken.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap