Reviews

Reviews over de opleiding Neerlandistiek aan Rijksuniversiteit Groningen

Wil jij Neerlandistiek studeren in Groningen? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Neerlandistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen in Groningen. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Neerlandistiek en de Rijksuniversiteit Groningen in het algemeen.

Studenten over Neerlandistiek

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Neerlandistiek studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Wo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Neerlandistiek aan Rijksuniversiteit Groningen? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: Rijksuniversiteit Groningen
  • Type opleiding: Wo Master
  • Plaats: Groningen
  • Aantal reviews: 2

Review van Timna over Neerlandistiek aan Rijksuniversiteit Groningen

  • 01-05-13

De studierichting Historische Letterkunde richt zich op de studie naar literatuur van de Middeleeuwen en de Vroegmoderne tijd. Daarnaast is de richting ook maatschappijgericht. Je krijgt naast onderzo...

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

De studierichting waar ik een review over wil geven is:

Neerlandistiek, Historische Letterkunde

Waar gaat deze studierichting over?

De studierichting Historische Letterkunde richt zich op de studie naar literatuur van de Middeleeuwen en de Vroegmoderne tijd. Daarnaast is de richting ook maatschappijgericht. Je krijgt naast onderzoeks- en verdiepingsvakken gericht op de specialisatie ook een vak Nederlands in de Maatschappij en een vak Schrijfadvisering en Schrijfcoaching. Voor je masterscriptie kies je een onderwerp dat aansluit bij de richting Historische Letterkunde. Er is de mogelijkheid om een stage te lopen voor 10 punten, maar dit hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om die 10 studiepunten in te vullen met zelfstudie of congresbezoek.

Komt deze studierichting overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Mijn verwachtingen van de master zijn uitgekomen. Ik wilde graag dieper ingaan op historische literatuur door zelf onderzoek te doen. De onderzoeksvakken van de master zijn daar erg geschikt voor gebleken. Daarnaast doe je natuurlijk ervaring op bij het schrijven van je scriptie. Daarnaast ben ik erg blij dat er ook maatschappijgerichte vakken in de master zitten. Met deze vakken krijg je een beter beeld van het werk dat je later zou kunnen doen (mocht je niet het onderzoek in willen) en krijg je alvast een beetje ervaring met de praktijk.

Wat vind je van de kwaliteit van de colleges?

Goed

Wat vind je van de docenten?

Goed

Hoe sluit deze studierichting aan op je opleiding?

Goed

Wat is het niveau van deze studierichting?

Hoog

Toelichting

De colleges zijn goed en de docenten kundig. Er is ruimte voor het stellen van vragen en er is ook veel ruimte voor zelfstudie.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze studierichting succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig onderzoek kan doen. Je krijgt hierbij natuurlijk begeleiding, maar je moet daarvoor wel gedisciplineerd en nauwkeurig kunnen werken. Daarnaast moet je bij twee vakken een presentatie houden, enige ervaring in presenteren is dan niet weg.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van deze studierichting?

Positieve punten: - goede begeleiding - combinatie van onderzoek en maatschappij - voorbereiding op de arbeidsmarkt Negatief: - master van 60 punten, wat mij betreft zou de studie wel uitgebreid mogen worden naar 90 punten. - stage is niet verplicht, ik zou dat wel aanraden.

Review van Mirjam (22) uit Groningen over Neerlandistiek aan Rijksuniversiteit Groningen

  • 12-11-14

De opleiding met specialisatie Moderne Letterkunde gaat primair over de commercialisering van het boekenvak, waarbinnen o.a. vakken aan de orde komen als 'Literaire Instituties', 'Schrijfadvisering en...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2015

Vooropleiding

Nederlandse Taal en Cultuur

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding met specialisatie Moderne Letterkunde gaat primair over de commercialisering van het boekenvak, waarbinnen o.a. vakken aan de orde komen als 'Literaire Instituties', 'Schrijfadvisering en Tekstredactie' en 'Nederlands in de maatschappij'. Vooral deze laatste twee heb ik als bijzonder nuttig ervaren, omdat ze tijdens mijn stage direct toepasbaar waren in de praktijk.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, dat kwam geheel overeen. Ik had mij goed laten voorlichten tijdens de voorlichtingsavond 'Master your talent', en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

10 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

35 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Goed

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Uitstekend

Toelichting

De locatie van mijn faculteit is perfect: geheel in het centrum, dus voor alle studenten prima te bereizen. De faciliteiten van de universiteit zijn ook goed: het restaurant is prima en er zijn voldoende toiletten. Ook op de organisatie heb ik niets aan te merken, maar dat kan ik uiteraard alleen beoordelen voor wat mijn studie betreft. Daarbinnen is alles bijzonder goed geregeld.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Goed

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Hoog

Toelichting

De aansluiting van de bacheloropleiding op de masteropleiding was enorm goed. De lat werd wel een stuk hoger gelegd, maar niet op een manier dat het niet meer behapbaar was. Studiestof die we geleerd hadden tijdens de bachelor werd ook regelmatig weer aangehaald tijdens de masteropleiding. Dat was prettig voor de herhaling, maar ook voor het inzicht dat je die stof niet voor niets geleerd had.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Gedisciplineerd, Gemotiveerd, Nauwkeurig, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Om de masterstudie Neerlandistiek af te ronden dien je een gemotiveerde student te zijn: de vakken zijn niet gemakkelijk, en het is best veel studiestof. Om die reden dien je ook gedisciplineerd te zijn en zelfstandig te kunnen werken. Vaak moet je bijvoorbeeld papers schrijven in je vrije tijd. Tevens is stressbestendigheid en nauwkeurigheid een kwaliteit die van belang is wanneer je terecht wilt komen in werkvelden als Onderwijs of de Uitgeverij.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positieve punten van mijn opleiding zijn dat het een brede studie is waarmee je in verschillende werkvelden terecht kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs, pr/communicatiemedewerker, of redacteur binnen een uitgeverij. Een minder goed punt aan de opleiding hangt daarmee samen: niet alle vakken sluiten daarop aan.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap