Reviews

Reviews over de opleiding Psychologie aan Rijksuniversiteit Groningen

Wil jij Psychologie studeren in Groningen? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen in Groningen. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Psychologie en de Rijksuniversiteit Groningen in het algemeen.

Studenten over Psychologie

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Psychologie studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze Wo opleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Psychologie aan Rijksuniversiteit Groningen? Review dan deze opleiding!

  • Onderwijsinstelling: Rijksuniversiteit Groningen
  • Type opleiding: Wo Master
  • Plaats: Groningen
  • Aantal reviews: 2

Review van Nicole over Psychologie aan Rijksuniversiteit Groningen

  • 05-02-13

Om de master klinische psychologie te mogen doen moeten studenten na de opleiding toegepaste psychologie (TP) doorgaans 90 EC halen binnen het schakelprogramma. Hieronder moet je een aantal tweedejaar...

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Mijn opleiding voorafgaand aan deze premaster is:

HBO toegepaste psychologie aan de Hanze

Wat kun je vertellen over het instroomprogramma?

Om de master klinische psychologie te mogen doen moeten studenten na de opleiding toegepaste psychologie (TP) doorgaans 90 EC halen binnen het schakelprogramma. Hieronder moet je een aantal tweedejaarsvakken van de opleiding psychologie volgen (deze vakken zijn voor iedereen gelijk) en moet je een keuze maken uit een aantal derdejaars vakken. Bij het kiezen van je vakken is het wel belangrijk om te kijken naar de roosters, want soms vallen de colleges van verschillende vakken op hetzelfde moment en kun je beide vakken niet tegelijk volgen. Met name de tweedejaarsvakken zijn veelal herhalend ten aanzien van de opleiding TP, maar zijn wel handig voor het opfrissen van je basiskennis. De derdejaarsvakken zijn over het algemeen erg interessant, hier krijg je ook veel nieuwe informatie en kun je je kennis uitbreiden. De vakken zijn vooral theoretisch en weinig gericht op de praktijk. Studenten worden vooral opgeleid om te denken, minder om te handelen.

In hoeverre sluit je premaster opleiding aan op je voorgaande opleiding?

Binnen het HBO doe je veel praktijkervaring op, ben je praktijkgericht bezig en pas je de theorie vaak toe in de praktijk, bijvoorbeeld door middel van opdrachten en oefeningen. Binnen het WO ben je vooral erg theoriegericht bezig en krijg je veel theoretische kennis. Je moet de stof veelal zelfstandig bestuderen, de stof is veelomvattend en aanzienlijk meer dan op het HBO. De literatuur is van hoog niveau en het kost vaak behoorlijk wat tijd om te lezen, ook omdat het vaak moeilijk is geschreven. Eén van de eerste dingen die mij opviel is het verschil in taalgebruik, op het WO worden vaak veel 'moeilijke' woorden gebruikt voor begrippen die in de kern eigenlijk niet zo moeilijk zijn. Dit is even wennen maar niet heel hinderlijk.

Wat is je mening over het verschil in onderwijs tussen het HBO en WO?

Goed

Wat vind je van de kwaliteit van de colleges?

Goed

Wat vind je van de docenten?

Goed

De begeleiding van studenten tijdens de premaster?

Goed

Toelichting

De colleges zijn over het algemeen interessant en de docenten weten waar ze het over hebben. Persoonlijk heb ik niet veel begeleiding nodig. Er was een voorlichtingsbijeenkomst en je krijgt wat algemene informatie, verder is er geen extra begeleiding van premaster studenten.

Is jouw overstap van HBO naar WO gegaan zoals je had verwacht? Waarom wel of niet?

Ja. Ik heb wat algemene vakken waarbij ik niet veel nieuws leer, maar ook veel vakken die juist heel interessant zijn en waarbij ik veel nieuwe kennis op doe.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze premaster succesvol af te ronden?

Analytisch, Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Stressbestendig, Zelfstandig

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Veel zelfstudie waarbij je zelfstandig de stof moet behandelen en de grote lijnen moet vinden. Ook moet je vaak veel stof per vak leren dus is het handig als je de discipline en motivatie hebt om de stof bij te houden en de colleges te volgen. Sommige tentamens zijn best moeilijk en je moet dus wel kunnen presteren en deze te halen. Een behoorlijk deel van de stof is in het engels en ook een aantal vakken zijn in het engels, dus het is belangrijk dat je de Engelse taal goed beheerst.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van een overstap van HBO naar WO bij deze universitei

Positief: interessante vakken en colleges, voldoende verdiepend, goede organisatie, van sommige colleges worden video-opnames gemaakt Negatief: weinig verbinding naar de praktijk, sommige vakken voegen weinig toe (vooral herhaling van wat je al bij TP hebt geleerd), je kunt sommige vakken niet volgen omdat deze rooster-technisch overlappen

Review van Jojanneke Bruins (26) uit Groningen over Psychologie aan Rijksuniversiteit Groningen

  • 16-04-15

Er wordt veel aandacht geschonken aan psychiatrische patiënten en aan cognitief functioneren. Er ligt veel nadruk op het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het aanbod van colleges en keuzevakken is...

(Verwacht) Jaar van afstuderen:

2012

Vooropleiding

Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen.

Waar gaat je opleiding over?

Er wordt veel aandacht geschonken aan psychiatrische patiënten en aan cognitief functioneren. Er ligt veel nadruk op het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het aanbod van colleges en keuzevakken is groot, en wordt merendeels door goede docenten gegeven.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik had niet in de gaten dat er zoveel statistiek bij kwam kijiken, maar aangezien ik uiteindelijk in het wetenschappelijk onderzoek ben beland ben ik daar achteraf erg blij mee. Klinische stages waren lastig te vinden.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week bij jouw opleiding?

5 uren

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan jouw opleiding?

25 uren

Wat is je mening over de locatie van je school?

Goed

Wat is je mening over de faciliteiten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de organisatie van je school?

Goed

Toelichting

Goede gebouwen, voldoende ruimtes, genoeg ICT voorzieningen en een kantine met een goed assortiment voor een redelijke prijs.

Wat is je mening over de sfeer van je school?

Goed

Wat is je mening over de colleges van je school?

Goed

Wat is je mening over de docenten van je school?

Uitstekend

Wat is je mening over de ondersteunende organen van je school?

Goed

Wat is je mening over het niveau van je opleiding?

Zeer hoog

Toelichting

Ik heb het geluk gehad een aantal uitstekende docenten te treffen, met name in de begeleiding van bachelor/masterthese onderzoeken, die niet alleen kundig waren maar zich ook vol hebben ingezet voor mij.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Beheerst Engels, Gedisciplineerd, Kunnen presenteren, Gemotiveerd, Samenwerkend

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Vrijwel alle studieboeken en een deel van de colleges zijn in het engels, het is veel zelfstudie (discipline), bij praktijkgerichte cursussen wordt er redelijk veel in groepsverband gewerkt en moeten einderesultaten vaak gepresenteerd worden, en motivatie lijkt me essentieel bij alles wat je doet.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van jouw hogeschool en/of opleiding?

Positief: Kundige docenten, hoge kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek, uitstekende sfeer. Negatief: vanwege grote aantallen studenten worden colleges soms in Pathé gegeven, wat niet erg bevorderlijk is voor een oplettende studiehouding.
© 2019 Intostudies
SMIT. Digitaal vakmanschap